Hladká Ančka, houbová polévka z Podkrkonoší
Další oblíbená polévka z východních Čech. Odkud se vzal její název, není známo. Že by dílo nějakého zamilovaného kuchaře?
Suroviny
100 g sušených hub
400 g brambor
1 litr vody
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
200 ml mléka
3 vejce
100 g hladké mouky
ocet (dle chuti)
Postup
Houby propláchneme horkou vodou. Brambory nakrájíme na kostičky a vsypeme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a propláchnuté houby a vaříme zhruba 20 minut, až brambory téměř změknou.
V hrnku s mlékem rozšleháme 1 vejce s moukou, mírně osolíme a opatrně vlijeme do vroucí polévky. Přidáme rozšlehaná zbylá 2 vejce a necháme ještě 2 minuty vařit. Dochutíme octem.