Geniální velikonoční zajíček s příchutí kávy
Když se v rekvizitárně Herbáře objevila malá roztomilá forma na zajíčka, hned jsem přemýšlela, jak a kde ji využít, takovou rozkošnou věcičku. Moučník ve tvaru zajíčka si vlastně můžu připravit kdykoli, ale Velikonoce mu dávají další, symbolický rozměr. O významu tohoto symbolu jara se dá najít poměrně hodně informací. Mě ale nejvíc zaujala legenda o pohanské bohyni plodnosti Eostre, která proměnila zmrzlého ptáčka v zajíce a on pak z vděčnosti kladl na jaře vajíčka jako pták. Taková romantika! Zajíc prý také nosí štěstí a podle byzantské ikonografie představuje Krista. Jinak k nám zvyk velikonočního zajíčka, co nosí vajíčka (hlavně ta čokoládová), která děti musejí hledat, přišel jak jinak než z Německa. Ale to neva. Mám ráda tmavou čokoládu a kávovou chuť taky. Musím se přiznat, že jsme se po focení na toho kávově-čokoládového ušáka vrhli a jak hladový vlci ho sež… Slovy „klasičky“ žánru kuchařek Uršuly Klukové: „Kudy chodím, tudy jím…“ se s vámi pro dnešek loučím. Veselé Velikonoce vám přeje vaše Káťa pro chvíle pohody!
Suroviny
10 kávových zrn
2 polévkové lžíce třtinového cukru
1 vejce
90 g třtinového cukru
100 ml mléka
90 g rozpuštěného másla
1 silné espresso
160 g polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
90 g nasekané tmavé čokolády
Postup
Nejprve si připravíme zkaramelizovaná kávová zrna. Do pánvičky vsypeme 2 lžíce cukru a rozpustíme jej pomalu na karamel. Vmícháme nadrcená zrna kávy a ještě horká rozprostřeme na pečící papír. Necháme vychladnout a poté nadrtíme na malé kousky. Na těsto utřeme vejce s cukrem do pěny a přidáme postupně mléko, vlažné máslo, kávu, čokoládu, mouku, sodu a nadrcená zkaramelizovaná zrna kávy. Těsto vlijeme do menší formy na zajíčka až po okraj a přikryjeme druhou polovinou formy. Pečeme na 180 °C zhruba 35-40 minut.