Bezlepkový velikonoční beránek

MG_1965-1024x683.jpg

Těst na velikonočního beránka existuje poměrně hodně – piškotové, mramorové, třené – je to skoro jako u bábovek. Nikdy jsem ale nedělala bezlepkové. A tak jsem ho pro vás vyzkoušela. Nesnášenlivost vůči lepku, neboli odborně celiakie, totiž trápí nemalou část populace. Nicméně lepek ve velkém množství nesvědčí nikomu.

Proto jsem ve speciální prodejně koupila bezlepkovou mouku. Jednalo se o směs mouky kukuřičné, rýžové, pohankové a dalších. A zkusila jsem s ní poprvé péct. Jen se připravte na vyšší cenu – jednou za čas to ale snad nevadí a bezlepkového beránka si můžeme dopřát.

Překvapilo mne pak i těsto samotné. Přidala jsem do něj trochu více mléka, než mám v receptu – to ale nedělejte a nechte těsto tuhé. Druhé překvapení bylo, jak těsto hodně nakynulo. A třetí překvapení – děti beránka snědly hned. Téměř na posezení. Pro tyto Velikonoce tedy vyhlašuji ukřižování bílé mouky.

Suroviny

220 g bezlepkové mouky
4 vejce
90 g třtinového cukru
110 ml rostlinného oleje
1/2 vanilkového lusku
1 čajová lžička nastrouhané citronové kůry
1 prášek do pečiva
špetka soli

 

Postup

V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme sůl a semínka z vanilkového lusku. Poté přidáváme za stálého míchání olej s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme sníh a spolu s citronovou kůrou ho vpracujeme do těsta. To pak vložíme do vymazané a vysypané formy na beránka.

Pečeme v předehřáté troubě asi 40–50 min na 175 °C.

Mnoho dalších tipů na pečení najdete v knize Pečeme podle Herbáře sladce

Previous
Previous

Geniální velikonoční zajíček s příchutí kávy

Next
Next

Jarní super zelený salát s křepelčími vejci