Domácí toastový chléb
Jednotlivé plátky s měkkou kůrkou jsou velmi náchylné k plísni, proto se do obalu stříká plyn s alkoholem, aby chléb déle vydržel. Toastový chléb si však můžete péct i doma, jak nám kdysi v Herbáři ukázala chlebová blogerka Maškrtnica. Až ho dětem zapečete se sýrem a šunkou, budou nejspíše v sedmém nebi. A vy také, až vás ráno probudí vůně opečeného chleba s roztékajícím se máslem a zavařeninou…
Suroviny
190 g zakysané smetany (alespoň 18 % tuku)
190 ml vody nebo mléka
1 malé vejce
1 g čerstvého droždí
20 g krupicového cukru nebo medu
180 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
½ lžičky soli
máslo na vymazání formy
mouka na pomoučení
Popis
Smetanu promícháme s vodou nebo mlékem, zlehka prošleháme s vejcem a vmícháme droždí a cukr nebo med.
Mouky promícháme a prosejeme do mísy k tekutině, osolíme a promícháme těsto tak, aby v něm nezůstaly žádné suché hrudky. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto v pokojové teplotě kynout 10–12 hodin.
Podlouhlou chlebíčkovou formu vymažeme máslem. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme bochník, který vložíme do připravené formy. Pokud je těsto příliš tekuté, zarolujeme ho jako šneka. Necháme kynout zhruba 2–3 hodiny.
Troubu předehřejeme na 250 °C, na spodní příčku vložíme plech. Těsto ve formě vložíme do trouby, na plech vlijeme 1 hrnek vody. Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C, chléb přesuneme níž a dopečeme 35 minut.
Upečený toastový chléb vyndáme z trouby, vyklopíme z formy a necháme zchladnout. Zabalíme ho do čisté, suché utěrky.