Čokoládové brownies s batáty
Brownies mohou mít hodně podob – a to je fajn, protože mám čokoládové dortíky moc ráda. V minulé knize Jíst a žít jsem vám představila verzi s jemnými fazolemi adzuki a s makadamovými ořechy, která vám podle ohlasů moc chutnala. Chtěla bych vám ukázat, že krásně vláčných brownies docílíte i ze sladkých brambor batátů.
Povijnice batátová je tropická rostlina a stará kulturní plodina, původem někde mezi mexickým Yucatánem a Venezuelou. Její bílé, nažloutlé a oranžové hlízy jsou podobné našim bramborám. Jsou však mnohem větší a sladší díky obsaženým cukrům – fruktóze, glukóze a sacharóze. Obsahují také velké množství vlákniny, která je cenná pro hladký chod našeho zažívání, a vitaminu A. Díky obsaženému betakarotenu slouží batáty jako prevence proti degeneraci zraku. Bílé batáty zase pozitivně ovlivňují hladinu cukru v krvi. Batáty se řadí mezi nejzdravější zeleninu světa, která je v kuchyni velmi variabilní.
Koupit se dají v supermarketech i na internetu, a dokonce v bio kvalitě. Můžete je použít naslano i nasladko. Péct, vařit, smažit. Baví mě objevovat dezerty s použitím zeleniny. Je to nezvyklé, ale chutě mě často mile překvapí. A když k tomu připočtete zdravotní benefity, bude vám tenhle zákusek zaručeně chutnat.
Suroviny
175 g batátů
200 g hořké (80%) čokolády
175 g másla
20 g pražených kakaových bobů
125 g rýžové mouky
30 g kakaa holandského typu
3 vejce
1⁄4 lžičky vanilkového extraktu (nebo 0,5 lžičky vanilky)
0,5 lžičky kuliček růžového pepře
Postup
Batáty oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte ve vodě doměkka. Slijte je, nechte mírně zchladnout a rozmačkejte je na kaši.
Mezitím rozehřejte čokoládu s máslem ve vodní lázni a rozmíchejte je dohladka. Nechte mírně zchladnout.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Hlubší menší plech, pekáč nebo formu vyložte pečicím papírem. Kakaové boby nasekejte nahrubo. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kakaem a boby. Máslo s čokoládou prošlehejte s vejci, vanilkovým extraktem nebo vyškrábnutými semínky z vanilky a rozmačkanými batáty. Zapracujte mouku s kakaem a boby a těsto vlijte do připraveného plechu či pekáče a posypte drceným růžovým pepřem.
Pečte zhruba 20–25 minut, až povrch zpevní, ale vnitřek zůstane vláčný.