Čočkový dhál se zeleninou

Winter-book-II150060.jpg

Tenhle indický zázrak chutná prostě všem. A výborný je i pěkně dva dny uleželý v lednici. Zkrátka další jídlo z jednoho hrnce, co vás nikdy nezklame a bohatě zasytí, s přílohou i bez ní. Klasická kombinace koření pokrm nejen správně ochutí, ale má i očistné a léčivé účinky. Například nezvané střevní návštěvníky pošle rychle pryč. Pohrajte si s kořením jako indové. To samé platí o množství vody. Buď připravíte polévku, nebo hlavní jídlo. Doporučuji navařit dhálu plný hrnec!

Suroviny

200 g červené čočky
1 červená řepa
1 menší celer
2 mrkve
1 cibule
4 stroužky česneku
400 g konzervovaných rajčat nebo cherry rajčat a 1 lžíce rajčatového protlaku
5cm kousek čerstvého zázvoru
1 lžička mleté kurkumy
1⁄4 lžičky koření garam masala
2 lžíce kokosového oleje
1⁄2 lžičky římského kmínu
1⁄2 lžičky semínek koriandru
1⁄2 lžičky semínek hořčice
1 hrst čerstvého koriandru
1 chemicky neošetřený citron
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Postup

Čočku propláchneme ve vodě. Řepu, celer, mrkev, cibuli a česnek oloupeme, zeleninu nakrájíme na kostičky a cibuli a česnek nadrobno. Rajčata přepůlíme. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Všechno vsypeme do hrnce, promícháme s kurkumou a za stálého míchání 2 minuty restujeme. Pokud používáme cherry rajčata a protlak, vmícháme protlak na závěr restování. 

Zalijeme 1 l vody a zahříváme k varu, ztlumíme na nižší teplotu a vaříme zhruba 20–30 minut doměkka, občas promícháme, posledních pět minut mícháme víc, ať se čočka zcela rozpadne na kaši. Dochutíme garam masala kořením, případně solí a pepřem. 

V pánvi rozehřejeme kokosový olej, vsypeme semínka římského kmínu, koriandru a hořčice a restujeme zhruba 30 vteřin, až se rozvoní. Koriandr nasekáme nahrubo, citron omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtky. 

Hotový dhál rozdělíme do talířů, posypeme kořením a koriandrem a podáváme s citronem a třeba chlebem naan a vařenou rýží s cizrnou. 

2HERBAR7%252BPROMO-06506.jpg

Více kořeněných receptů najdete v kuchařce Světová

Previous
Previous

Superkakao

Next
Next

Hovězí stew s bramborovo-pastinákovým pyré