Čočkový dhál se zeleninou
Tenhle indický zázrak chutná prostě všem. A výborný je i pěkně dva dny uleželý v lednici. Zkrátka další jídlo z jednoho hrnce, co vás nikdy nezklame a bohatě zasytí, s přílohou i bez ní. Klasická kombinace koření pokrm nejen správně ochutí, ale má i očistné a léčivé účinky. Například nezvané střevní návštěvníky pošle rychle pryč. Pohrajte si s kořením jako indové. To samé platí o množství vody. Buď připravíte polévku, nebo hlavní jídlo. Doporučuji navařit dhálu plný hrnec!
Suroviny
200 g červené čočky 
1 červená řepa 
1 menší celer 
2 mrkve 
1 cibule 
4 stroužky česneku 
400 g konzervovaných rajčat nebo cherry rajčat a 1 lžíce rajčatového protlaku 
5cm kousek čerstvého zázvoru 
1 lžička mleté kurkumy 
1⁄4 lžičky koření garam masala 
2 lžíce kokosového oleje 
1⁄2 lžičky římského kmínu 
1⁄2 lžičky semínek koriandru 
1⁄2 lžičky semínek hořčice 
1 hrst čerstvého koriandru 
1 chemicky neošetřený citron 
sůl a čerstvě mletý pepř 
Postup
Čočku propláchneme ve vodě. Řepu, celer, mrkev, cibuli a česnek oloupeme, zeleninu nakrájíme na kostičky a cibuli a česnek nadrobno. Rajčata přepůlíme. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Všechno vsypeme do hrnce, promícháme s kurkumou a za stálého míchání 2 minuty restujeme. Pokud používáme cherry rajčata a protlak, vmícháme protlak na závěr restování.
Zalijeme 1 l vody a zahříváme k varu, ztlumíme na nižší teplotu a vaříme zhruba 20–30 minut doměkka, občas promícháme, posledních pět minut mícháme víc, ať se čočka zcela rozpadne na kaši. Dochutíme garam masala kořením, případně solí a pepřem.
V pánvi rozehřejeme kokosový olej, vsypeme semínka římského kmínu, koriandru a hořčice a restujeme zhruba 30 vteřin, až se rozvoní. Koriandr nasekáme nahrubo, citron omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtky.
Hotový dhál rozdělíme do talířů, posypeme kořením a koriandrem a podáváme s citronem a třeba chlebem naan a vařenou rýží s cizrnou.
 
                         
             
              
             
  
  
    
    
     
  
  
    
    
     
  
  
    
    
     
  
  
    
    
     
  
  
    
    
     
  
  
    
    
     
  
  
    
    
     
  
  
    
    
     
  
  
    
    
    