S primáty u stolu: jak vypadá jejich strava a čím se inspirovat

Diskuse o tom, zda je člověk masožravec, všežravec, či býložravec kolují společností již dlouhá léta. Člověk se spolu s kulturním vývojem přizpůsoboval společenským návykům a zapomněl tak na to, jak se stravovali jeho předci. Jak se stravují šimpanzi, kteří jsou nám geneticky nejblíže?

Screen Shot 2018-10-12 at 14.59.17.JPG

Člověk vs. maso

Podle Českého statistického úřadu spotřebuje momentálně průměrný Čech ročně 79 kg masa, což v celku činí asi 10 %  jeho veškeré potravy. Dle lékařů je vhodná denní dávka 50 –70 g masa, za rok tedy maximálně 25 kg. A pokud se podíváme na zhruba 100 let staré statistiky spotřeby potravin, zjistíme, že naši předkové ročně podobné množství masa snědli. Masem se v menší míře stravují i šimpanzi, naši genetičtí předchůdci. Podle všech těchto faktů usuzuji, že se masem zkrátka přejídáme.

V Herbáři volíme nejraději zlatou střední cestu, a proto jsme se rozhodli něčemu přiučit u šimpanzů v zoologické zahradě – v Safari parku ve Dvoře Králové. Všechny nás překvapilo, jak krásně čerstvou a pestrou skladbu potravin zvířata dostávají. Když mohou jíst takto skvěle šimpanzi v zoo, tak proč ne my?

Screen Shot 2018-10-12 at 14.58.51.JPG

Co chutná šimpanzům?

Až do druhé poloviny minulého století se věřilo, že šimpanzi jsou býložravci. Ve volné přírodě se totiž nejčastěji krmí rostlinnou stravou. Jak nám ale vysvětlila zooložka Gabriela Linhart: „Šimpanz je všežravec, nicméně bylinná složka v jeho stravě jednoznačně převažuje. Hlavní podíl jejich stravování tvoří čerstvá vegetace v podobě bylin, keříčků, ovoce a zeleniny. Jídelníček opic je bohatý taktéž díky schopnosti strávit všechny části rostlin – od oddenku a květu, přes plody a stonky až po kůru stromů a keřů. Ve volné přírodě získávají maso lovem mláďat antilop či jiných opic, což pokrývá zhruba 5 % jejich celkové stravy.“

Zajímavé je také to, že šimpanzí samice dávají při páření přednost samcům, kteří se s nimi dělí o maso. Ve své studii k tomu dospěli vědci z lipského Institutu Maxe Plancka pro evoluční biologii, kteří zkoumali tyto lidoopi v přírodní rezervaci Tai na Pobřeží slonoviny. To jen tak na okraj.

Screen+Shot+2018-10-12+at+14.58.23.jpg

Jídlo jako společenská událost

Stejně jako lidé i šimpanzi si jídlo vychutnají nejraději ve společnosti svých blízkých, tedy tlupy, a rádi se podělí s těmi, které mají rádi. I v zajetí zůstávají ve svých chutích přirození a Zoologická zahrada Dvůr Králové jim připravuje jen tu nejlepší sezónní čerstvou potravu. I my bychom tedy měli jíst bohatě a dbát na různorodost přijímané potravy, hlavně v daném ročním období.

Opice zkrátka vědí, co je pro jejich zdraví a vývoj nejlepší. Nechám  se od nich inspirovat a po téhle reportáži, kterou si můžete pustit na iVysílání, už se nikdo z nás nebude přejídat masem… :-) O mase a mém vztahu k němu si můžete přečíst i v mé kuchařce Jíst a žít.

Previous
Previous

České horské vrcholy, které si zaslouží zdolat

Next
Next

Rozhovor s ekologem Mojmírem Vlašínem o problematice Roundupu a GMO