Ras el Hanout – tajemství chuti arabských jídel

Typické severoafrické koření v sobě ukrývá fascinující tisíciletou historii cesty koření z tajuplných Ostrovů koření, Indie a Číny po Hedvábné stezce do Afriky a Evropy. Pokud hledáte pikantní směs a tajemství chuti většiny arabských jídel, právě jste ho našli.

Arabský název této kořenicí směsi, jejíž chuť možná znáte třeba z dovolené v Maroku, v překladu znamená „vrchol obchodu“. Naznačuje, že se jedná o to nejlepší koření, které na trhu najdete. Každý obchodník si však míchá svou vlastní směs s trochu odlišným složením. Zajímavostí je, že v minulosti se do koření někdy přimíchával i puchýřník lékařský, brouk známý jako „španělská muška“, který má afrodiziakální účinky. V 90. letech 20. století byl však jeho prodej zakázán. 

Ras el hanout obsahuje velký počet koření. Neexistuje pravidlo, že by některé z nich mělo dominovat. Každý si tuto kořenicí směs míchá podle své libosti. Nejvýraznější ale bývají tyto tři chutě: skořice, kardamom a římský kmín. Dále směs obvykle obsahuje muškátový oříšek, kurkumu, nové koření, hřebíček, pepř a chilli, případně pískavici.

Toto severoafrické koření se používá do celé řady pokrmů. Hodí se na maso, především drůbež, i na zeleninu. Jednoduše naporcujte kuře, nakrájejte zeleninu a kořenicí směs promíchejte s olivovým olejem. Vetřete ji do masa, obalte v ní zeleninu a společně upečte. Takovou lahodu ani nelze popsat! Pro přesný recept klikněte sem

Ras el hanout využijete také do listových salátů a polévek, koření můžete přimíchat do rýže. Vynikne i v tažínu a kuskusu. Pokud si kořenicí směs budete chtít namíchat sami doma, nezapomeňte celé koření nejprve opražit nasucho v pánvi, bude pak mít mnohem výraznější chuť.

Previous
Previous

Provensálské koření – přeneste se na jihovýchod Francie

Next
Next

Pimentovník pravý neboli nové koření, zázračné koření z Jamajky