Perníkové koření, chuť a vůně lidového pečení
Badyán, vanilka, skořice a hřebíček jsou klasickou směsí koření, které známe nejlépe z chuti sladkeho perníku. Tradiční pečení našich prababiček, ale i moderní cukrařina a vaření se bez této kořenicí směsi neobejdou! Pro mnoho z nás je tato kombinace koření zajisté také symbolem velikonočního a vánočního času.
Ať už se na jaře probouzí příroda a venku běhají koledníci s pomlázkou, nebo padají první sněhové vločky během adventu, hospodyňky toho času více než kdy jindy vytahují ze spíže voňavé pytlíčky s vanilkou, skořicí, badyánem, anýzem a dalším „sladkým“ kořením. Perníčky nám připomínají pečení našich prababiček, existuje nespočet receptů, ale všechny spojuje jedno – precizně namíchaná směs koření.
A bez čeho se perníková směs neobejde?
Zázvor, pokroucený kořen, který čínská medicína považuje za všelék. Ačkoliv působí jako exotické koření, naše předkyně ho dobře znaly – kupovaly zázvor sušený a mletý, nebo ho dokonce pěstovaly na kompostu. Skořice vyniká nasládlou chutí s hřejivým podtónem a zvyšuje vnímání sladkosti ostatních surovin. Hřebíček, se kterým se to nesmí přehnat, neboť voní velmi intenzivně, má hořkosladkou chuť. Nové koření s květinovou vůní se výborně doplňuje s muškátovým oříškem, badyánem a vanilkou. Chybět nesmí anýz, je totiž skvělý na trávení. Třešničkou na dortu je špetka černého pepře, který kořenicí směsi dodává příjemnou lehkou štiplavost – od pepře ostatně perník dostal svůj název.
Nádherné voňavé koření se kromě vánočního cukroví (zkuste v zimě upéct třeba spekulky nebo cášské perníčky) hodí také do perníkové bábovky, staročeské sakrajdy, muffinů, různých krémů nebo do zavařenin. Skvěle chutná v kombinaci s ovocem. Využijete ho také při přípravě slaných pokrmů jako kořenicí směs k masu, rybám a zelenině.