Kari, (ne)tradiční indické koření
Kari je pečlivě namíchaná kořenicí směs vyladěné chuti, již si asi většina z nás spojuje převážně s indickou kuchyní. Opak je však pravdou – věděli jste, že tato směs koření není původem z Indie? A jaký je vlastně rozdíl mezi indickým kari a kořením kari?
Namíchané koření kari je výsadou hlavně evropské, primárně britské kuchyně. Britští koloniální úředníci a důstojníci ho „vynalezli“, aby si mohli i na starém kontinentě připravovat oblíbená jídla, která jedli při svém působení v Indii. Ind by však z předpřipraveného koření kari nikdy nevařil. Koření se v Indii cení pro své chuťové vlastnosti a hlavně zdravotní účinky a každý si míchá vlastní směsi. To se to Indům mluví, když mohou na trhu vybírat z desítek druhů koření a mnoho z nich si i sami vypěstují! Právem jsou na svoje kořenicí směsi hrdí.
I dnes jsou kořenicí směsi pro různé typy pokrmů určeny především na export do Evropy a hlavně Ameriky. Namíchat si svou vlastní kari směs je samozřejmě skvělé, její příprava má své kouzlo. Níže na ni najdete recept. Pokud však víte, že si koření míchat nebudete, nebojte se koupit již připravené kari namíchané z kvalitních jednodruhových koření.
A jaký je rozdíl mezi kořením kari a indickým kari? Indické kari je omáčka, nejčastěji připravovaná ze zeleniny či luštěnin, případně doplněná kostkami masa. Servíruje se s rýží nebo s chebovými plackami. Kari se pravděpodobně rozšířilo z Indie do asijských zemí – s četnými obměnami se typicky konzumuje na Srí Lance nebo v Thajsku.
Kari poznáte podle typické vůně a kanárkově žluté barvy, kterou mu dodává mletá kurkuma. Existuje několik druhů tohoto koření, od jemných po velmi ostré. Kromě kurkumy směs kari tradičně obsahuje koriandr, římský kmín, pískavici, mletý zázvor a skořici, hořčičná semínka, černý pepř, kardamom a chilli vločky.
Žluté kari je ideální kořenicí směs na pečenou zeleninu. Jednoduše zeleninu promíchejte s kořením a olivovým olejem a pečte ji do změknutí. Kari využijete také do různých zeleninových soté, luštěninových polévek či dhálů. Typickou chuť dodá masovému indickému kari.
Edice kořenících směsí Světová
Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření