Garam masala, kousek Indie v české kuchyni

Garam masala je jedním z nejtypičtějších koření Indie. Někdy bývá také nazýváno indické koření pěti vůní. Oproti kari koření, které Indové při vaření také používají velmi často, jde o směs, která je sladší, plnější a má typickou voňavou prohřívací chuť.

V kari kořenicí směsi kraluje kurkuma, proto má koření tak krásnou sytě žlutou barvu. V garam masale zase dominuje římský kmín a koriandr. Jako jedna z mála směsí se garam masala používá po celé Indii, od severu k jihu. Každá rodina má vlastní recepturu, podle které směs míchá. Samozřejmě tu nejlepší, znáte to...

Podle ájurvédy, tradičního alternativního celostního indického lékařství, kořenicí směs garam masala zahřívá lidské tělo. Tím, jak zvyšuje jeho teplotu, pomáhá mu zbavovat se toxinů. Podporuje také dobré zažívání a hubnutí. Posiluje imunitu a ve studených dnech, zejména na podzim a v zimě, vám může zvednout náladu!

Garam masala se perfektně hodí do dýňové polévky s kokosovým mlékem, do marinád, na pečená a grilovaná masa (zejména na drůbež), ale také do zeleninových vařených směsí. Pravou indickou chuť dodá čočkovému dhálu se zeleninou, na který naleznete recept zde

Pokud si chcete kořenicí směs garam masala namíchat sami doma, zapamatujte si, že ve směsi by měl převažovat římský kmín a koriandr. Ostatní koření dolaďte podle své chuti. Pakliže milujete pálivé pokrmy, přidejte do garam masaly sušené chilli papričky.

 
Previous
Previous

Moje cesta za kořením

Next
Next

Kari, (ne)tradiční indické koření