Moje cesta za kořením

Jak už asi víte, televizní pořad Herbář jsem začala natáčet z lásky k přírodě, z touhy uchovat moudrost našich předků, bohatství generacemi prověřených receptů a rad ohledně bylin a pěstování ovoce a zeleniny. A od sbírání bylinek a zahradničení to byl už jen kousek do kuchyně k vaření a pečení. A to se neobejde bez koření. A koření, to jsou přece také byliny! Tak jsem je začala zkoumat a obdivovat, až z toho vznikla kuchařka Světová, která je i takovou malou encyklopedií koření. Představuji v ní nejen cesty koření, ale také jeho druhy a jak je používat v kuchyni. A nechybí samozřejmě spoustu skvělých receptů na domácí kořenicí směsi inspirované světovou kuchyní.

Trvalo však pět let, než se značka Vitana, jako specialista na koření, objevila v Herbáři poprvé – v roce 2018 v šesté řadě. A spojení to nebylo náhodné. Já jakožto sběratelka tradic a Vitana jako nástupce vyhlášené prvorepublikové značky ochucovadel Graf jsme se k sobě perfektně hodily. A pak už to byl jen krůček k sedmé sérii Herbáře o koření z celého světa a nápadu pěti kořenicích směsí z Edice Světová Kateřiny Winterové.

Od Grafu až k moderním pěstitelům

Jak se vlastně Vitana stala odborníkem na koření? Pražský podnik Graf vznikl v roce 1919 a nejprve vyráběl sladové výtažky. V roce 1925 koupil budovu cukrovaru v Byšicích (kde Vitana sídlí dodnes) a postupně se stal nejrozšířenějším výrobcem polévek a polévkového koření. Po válce následovalo znárodnění a příběh podobný stovkám dalších českých značek. S novým tisíciletím se ale začala rodit nová legenda. Vitana převzala Varnsdorfský provoz, protože v okolí Varnsdorfu se koření sušilo, mísilo a balilo už za dob Rakouska-Uherska a dnes tudy proudí téměř polovina koření, která se u nás spotřebuje a pokračuje dál do světa, třeba do Dánska nebo Norska. Do zemí, kde se na kvalitu potravin velmi dbá, proto jsem si jistá, že moje spolupráce s Vitanou nad vlastní edicí koření byla skvělou volbou.

S Herbářem na cestách

Vitana je předním odborníkem na koření, které si nechává pěstovat na polích v Evropě i na plantážích v Indii a dalších částech světa. A tady začíná můj příběh. Jela jsem se tam podívat. A také natočit cestu za kořením i pro vás.
Nejprve jsme se štábem Herbáře navštívili pěstitele paprik ve Španělsku, odkud pochází lahůdková mletá paprika odrůdy Bolla. Pak jsem se vydala s kamerou zpátky do Čech a zajela na pole další voňavé byliny, dokonce s ochrannou známkou Český kmín, abych se podívala, co všechno pěstování tak všedního koření, bez kterého si však nelze českou kuchyni představit, obnáší.


A nakonec jsme k mé velké radosti a nadšení vyjeli díky Vitaně do Indie, kolébky trhu s kořením, kde se pěstuje většina druhů koření nejen na vaření, ale i k léčení. Koření je totiž ještě citlivější na prostředí než byliny, a tak se různým druhům daří jen na specifických místech zeměkoule. V Indii závisí na koření mnoho rodin. Pěstují je na plantážích i co nejekologičtějším způsobem na rodinných farmách. Tradici mají už tisíciletou, bájný obchod s kořením, Hedvábná stezka i pozdější cesty do Evropy a Ameriky vedly právě odtud. To všechno jsem pro vás natočila, nafotila, nasbírala zkušenosti, sepsala a nakonec i namíchala do mých kořenicích směsí, abyste mohli tyhle voňavé dálavy ochutnat i u vás doma.

Vlastní směsi

Odborníci od Vitany dohlížejí na správné zpracování koření na každém kroku – při pěstování, sklizni, sušení, balení, transportu, mletí i míchání do směsí, což se děje právě v závodě ve Varnsdorfu, kde to mimochodem voní jak z pohádky Tisíce a jedné noci, nebo právě na indickém trhu s kořením. A proto jsem s nimi namíchala podle svých oblíbených receptů pět směsí vlastního světového koření – indické garam masala a kari, francouzské provensálské, arabské ras el hanout a tradiční české perníkové. Pak už zbývalo jen vyladit recepturu, chuť, ale i obal a mé koření mohlo do regálů obchodů a za vámi domů. Usmívám se z něj stejně jako z obálky knihy Světová. Mám totiž radost, že tu cestu za kořením můžete prožít se mnou. Tak jsem se obloukem vrátila do Čech, protože moje spolupráce s Vitanou pokračuje i nadále. A tak nás společně můžete vídat v televizním pořadu Herbář, letos už v 10. řadě, a moje kořenicí směsi z Edice Světová Kateřiny Winterové v obchodech. Dobrou chuť!

Next
Next

Garam masala, kousek Indie v české kuchyni