Poznejte tajemství muškátovníku vonného
Využití plodů muškátovníku jako koření objevili Arabové již na počátku našeho letopočtu, docenění však došel až kolem roku 1500. Kvůli němu se vedly bitvy, z domorodců se stávali otroci, a kdo si chtěl oříšek svévolně utrhnout, přišel o ruku. Správnou sklizní z něj získáte hned dva výrazné druhy koření.
Popis a pěstování
Pravlastí muškátovníku jsou indonéské Moluky v Malajském souostroví, odkud se rozšířil do dalších zemí a posléze kontinentů. Tropický strom temně zelené koruny dorůstá výšky až 15 metrů, byť na plantážích ho stříhají níže, a kvete po celý rok. Vyžaduje teplé podmínky, ve kterých plodí až po osmém roce života. Plodem stromu jsou kulovité bobule připomínající velikostí i tvarem meruňku. Když je dostatečně zralý, začne jeho sytě oranžová slupka pukat, stejně jako slupka vlašského ořechu. Muškátový květ z botanického hlediska za květ považovat nelze – jedná se spíše o voskovitý, žlutě žilnatý obal semene – oplodí neboli míšek. Oříšek je pak vnitřek onoho semene. Původ rostliny lze často poznat podle zbarvení míšku. Oranžovočervený odstín napovídá Indonésii a světlejší, spíše do žluta odkazuje ke Grenadě.
Sklizeň
Plody muškátovníku dozrávají v teplých podmínkách po 6 až 9 měsících od června do srpna, kdy plod začíná pukat a odhalovat kulovité semeno. Míšek se ze semena ručně sloupne, pak se lisuje a suší. Slunci se vystaví i semena, která se suší zhruba 8 týdnů a poté se z nich louskáním opatrně vyjímají ty nejcennější části – krásně vonící muškátové oříšky.
Chuť a vůně
Chuť i aroma květu a oříšku jsou si podobné, ale liší se intenzitou, a tím i použitím v kuchyni. Květ je jemnější než oříšek. Chutí připomínají směs skořice a pepře s květinovými podtóny. Muškátové silice obsahují velké množství terpenů, které vytvářejí příjemnou, kořenitou a lehce pálivou vůni, často s lehkými tóny citrusu.
Využití
Muškátový oříšek i květ nachází využití v mnoha kuchyních světa. Lze jím dochutit slané i sladké pokrmy všeho druhu. V Karibiku se přidávají do pečiva, vaječného koňaku a zmrzliny, v Indonésii jsou součástí kari omáček a v severní Africe a na Středním východě dochucují jehněčí maso. Bez muškátového oříšku se neobejde severoafrická kořenicí směs ras el hanout, Italové ho strouhají na omáčky, náplně těstovin nebo k finálnímu dochucení pokrmu – hodí se na vejce i sýry, do zeleninových polévek, špenátu či bramborové kaše. Ve sladkých jídlech dominuje především v pudincích, krémech, vánočním pečivu a nesmí chybět ani v tradičním vánočním punči. Díky své schopnosti napomáhat trávení často doplňuje tučné masité pokrmy. Oříšek se nejlépe strouhá na malém struhadélku, ale použít můžete i klasický ruční mlýnek na kávu. Stačí ho špetka na závěrečné dochucení, jinak pokrm získá nepříjemný mýdlový nádech, tepelnou úpravou ztrácí vůni i chuť. Muškátový květ patří do bešamelových omáček a uzenářských směsí nebo třeba do květákové polévky. Muškátové silice nalézají uplatnění i v kosmetickém průmyslu, kde se s nimi parfémují mýdla, krémy a parfémy. Květ se využívá k výrobě pomády na vlasy.
Zdravotní účinky
Dříve byl muškátový květ a oříšek nedílnou součástí výbavy léčitele. Éterické oleje pomáhají především při zmírnění revmatických potíží, často se také přidávají do masážních přípravků. Podle lidové medicíny přispívá pravidelná konzumace špetky muškátového oříšku k lepšímu trávení, urovnání žaludečních potíží a klidnějšímu zažívání.
Pozor! Nadměrná konzumace muškátového oříšku (1 lžička stačí) je pro tělo toxická a vyvolává opojné stavy. Může za to jedovatý fenol myristicin.
Zajímavosti
Muškátovník vonný má i druhé jméno – macizeň se však příliš neujalo.
V Byzantské říši považovali muškátový oříšek a květ za všelék, který konzervuje potraviny, zabraňuje vzniku plísní a působí jako silné afrodiziakum.
Dříve se muškátový oříšek užíval k uspíšení potratu.
Dle lidové medicíny pomáhá nošení muškátového oříšku v kapse od nádorových onemocnění a vředů v krku.
Tip:
Přidejte špetku mletého muškátového oříšku do základu paštiky nebo do masových kuliček. Maso zjemní a zároveň nechá vyniknout ostatní koření.
Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření