Oliva, pochoutka a přírodní lék z prastarých dob
Olivy jsou neodmyslitelně spjaté s životním stylem obyvatel Středozemního moře. Olivový strom prý věnovala Řekům bohyně Athéna. Nejen zde jsou však olivy doma. Pěstují se i ve Španělsku a Itálii. Není divu. Olivový olej totiž nejen chutná, ale dokonce i posiluje dlouhověkost!
Olivovníky se dožívají stovek až tisíců let. Nejstarší strom stále roste v Řecku na Krétě a je mu údajně 4 000 let. Nakládané olivy jsou samozřejmě součástí tradičních jídelníčků od Španělska přes Itálii až po Řecko. Tyto země, jako kolébky olivového fenoménu, jsou zároveň největšími producenty oliv na světě. Stejně tak je nedílnou součástí středozemní kuchyně olivový olej, který se zároveň používá pro ošetření pleti.
Jak se pěstují, sklízí a zpracovávají
Naprostá většina oliv a produktů z nich vyrobených se pěstuje právě v oblasti Středozemního moře. Olivové stromy rostou velice pomalu a plodí s radostí i několik stovek let, poprvé však okolo pátého roku od vysazení. Stromy nejsou příliš náročné na živiny v půdě ani mnoho vláhy. Daří se jim v teplém podnebí a zvládají také jemné mrazy, ne však dlouhodobě.
Na jaře strom začíná kvést jemnými, bílými kvítky. Po jejich opylení se začne tvořit plod třešňovitého charakteru s peckou uvnitř. Na silném slunci olivy dozrávají skrz celé léto, dokud nepřijde na podzim čas jejich sklizně. Ze stromů je občas potřeba je setřepat dolů pomocí různých holí, sbírají se ze země. Následně olivy putují ke zpracování.
Objevte kosmetiku plnou blahodárného olivového oleje
Půjdete-li olivovým hájkem a budete chtít ochutnat plody přímo ze stromu, nebudou vám chutnat. Aby olivy chutnaly tak, jak je známe, musejí se nejprve louhovat ve vodě a naložit ve slaném či kyselém nálevu. Dokonale zralé plody jsou téměř černé, místy hnědé, většinou flekaté a nerovnoměrné.
Pokud si však libujete v temně černých olivách ze supermarketu, jež vypadají všechny stejně, vězte, že je jejich barva vyprovokovaná uměle. A to ne barvivem, ale chemikálií zvanou hydroxid sodný. Doporučujeme se těmto výrobkům vyhnout a sáhnout po dražších, o to kvalitnějších, nedokonale černých olivách, které dozrály na středozemním slunci.
Nakládanými plody ani olejem samozřejmě využití olivovníku nekončí. Tyto obdivuhodné stromy je možné využít od lístečku až po kořeny. Ze zbytků ze zpracování oleje se vyrábí také tradiční olivové mýdlo vhodné zejména na praní. Zbytková drť z oliv se stane výborným hnojivem. Pokud je potřeba prořezat větve, poslouží jako voňavé palivo v kamnech. Ze dřeva olivovníku se vyrábí také nábytek.
Úžasné olivy, blahodárný olej
Olivový olej si díky jeho lahodné chuti a blahodárným schopnostem vyživovat a léčit tělo zevnitř i zvenku zamiluje každý. Vzhledem k tomu, že jsou olivy jednou z hlavních ingrediencí krétské kuchyně, jsou prý zároveň strůjcem dlouhověkosti Kréťanů.
Obyvatelé Středozemního moře používají olivový olej nejen jako ingredienci, ale jako prostředek prevence proti chorobám a občas také jako lék již vzniklých obtíží. Olivový olej posiluje srdce a tepny, snižuje krevní tlak a zlepšuje imunitu. Dále snižuje možnost vzniku nádorových onemocnění. Ukazuje se, že společnosti s vysokou spotřebou olivového oleje mají menší výskyt srdečních chorob.
Objevte kosmetiku plnou blahodárného olivového oleje
Kvalitní, za studena lisovaný olej patří hlavně do studené kuchyně a k péči o pleť. Ten si totiž zachovává všechny užitečné složky, jako jsou vitamín A, vitamín E, vitamín C a biotin, které jsou pro zdravou pleť a vlasy naprosto nezbytné. Tyto vitamíny v těle fungují jako antioxidanty, které vyrovnávají přítomnost volných radikálů, které způsobují na pleti různé obtíže. Kromě vitamínů je olej plný také esenciálních mastných kyselin, které si tělo samo neumí vyrobit, přesto jsou nezbytné pro správné dělení buněk – čili regeneraci a hojení. Spolu s olivovým mýdlem je olej na ošetření pleti používán již od středověku.