Jak okouzlit správnou kombinací vína a sýru

Víno a sýry patří neodmyslitelně k sobě, protože si zkrátka velmi dobře rozumějí. Párování vína se sýry je velmi zajímavá oblast, které se mohou roky věnovat profesionální someliéři, ale stejně tak si sýry mohou víno zpříjemnit lidé, kterým víno a sýr prostě jen chutnají. Stačí se řídit několika jednoduchými principy, které mistři objevili dávno před námi.

image.jpg

Obecně platí následující principy:

·     Čerstvé sýry si žádají svěží bílá vína.

·     Hutnější a dlouho zrající sýry pak skvěle doprovodí sladší vína.

·     K sýrům jemné chuti podáváme bílá vína.

·     Sýry výrazné chuti doprovázíme červenými víny.

·     Sýry s bílou plísní vhodně doplní všechny odrůdy červených vín.

·     Sýry s modrou plísní je ideální kombinovat se zralými červenými víny.

·     Polotvrdé a polotuhé sýry lze zkombinovat se suchými bílými víny anebo středně plnými červenými víny.

·     Tvrdé sýry naopak nejlépe vyniknou se suchými svěžími bílými víny.

·     Sušší vína a svěží růžová vína se dobře hodí k měkkým sýrům.

·     K pařeným sýrům se hodí výraznější bílá vína.

·     Kozí a ovčí sýry si skvěle rozumí s ovocnými bílými nebo růžovými víny

·     Sýry typu romadúr neb uzený sýr je vhodné doprovodit mladými jakostními víny.

·     Tavený sýr se může kombinovat s lehkými suchými víny.

Ať už ale zvolíte jakoukoliv kombinaci vína a sýru, nejdůležitějším pravidlem zůstává, že vám sýr i víno musí jednoduše chutnat. Víno dokáže vytvořit harmonii téměř se všemi druhy sýrů, takže se nemusíte bát zkoušet.

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklenici
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Svatomartinská vína a gastronomie

Červená vína se kromě tradiční pečené husy výborně hodí k pečeným a dušeným masům nebo jemné úpravě zvěřiny. Bílá vína si výborně rozumí s rybami, jemnou drůbeží, ale i studenou kuchyní, tedy se zeleninovými saláty, jemnými paštikami či sýry. Růžová vína se hodí všude tam, kde si nejsme jisti, zda spíše bílé, nebo červené Svatomartinské víno. Ideálně doplní výraznější úpravy drůbeže nebo těstovin.

Previous
Previous

Kdy se začala zpracovávat blahodárná šťáva z hroznů aneb vznik vinařství

Next
Next

Po hedvábné stezce plné koření