Byliny, které se vyplatí usušit na zimu
Dáte-li si tu práci a vypěstujete si svoje vlastní bylinky, byla by škoda jejich léčivé vlastnosti, vůni a chuť zničit nesprávným sušením a skladováním. Které bylinky se vyplatí usušit na zimu a jak na to, aby byla jejich vůně stále tak opojná, ne-li ještě opojnější jako v den, kdy je sesbíráme?
Byliny mají mnoho využití. Výtažky z bylin se staly hlavní součástí pečující přírodní kosmetiky. Z čerstvých bylin se vyrábí léčivé tinktury a esenciální oleje k užití v aromaterapii. V případě sušených bylin zase nedáme dopustit na jejich aromatické i chuťové vlastnosti a neodoláme je použít v osvědčených receptech. Nálevy, tedy čaje připravené z bylin léčí nemoci a čistí organismus.
Jak správně byliny sušit
Tymián, rozmarýn, šalvěj a levanduli můžete sušit ve svazcích. Tyto byliny sbírejte v době jejich květu, kdy jsou plné léčivých látek. Bylinky před sušením nikdy nemyjte a s jejich sušením po sběru neotálejte, nesmí se naskládané na sobě zapařit. Sklízejte celé stonky, které následně lehce proklepejte a celé prohlédněte, zda v nich nebydlí různý hmyz. Zbavte je i dalších nečistot. Hmyz nebo i zámotky larev odstraňte, stonky svažte do svazečku a pověste na suché, tmavé a dobře větrané místo.
Podobně si počínejte i s dalšími bylinkami, třeba s mátou a bazalkou. Ty však nesvazujte do svazečků, ale jednotlivé lístky ze stonků odstraňte. Lístky rozprostřete do jedné vrstvy na materiál, který dobře dýchá. Ideální je síťovina natažená v rámu. Poslouží vám však také papír či bavlněná utěrka položená na větším tácu či plechu.
Jistě si pamatujete z prázdnin u babičky, že sušila byliny na půdě pod krovy. Na střeše sem tam netěsnila taška, a tak byl na půdě lehký průvan. A to bylinkám svědčí. Dobré je však také hlídat teplotu v místnosti, která by neměla překročit zhruba 35°C. Nemáte-li půdu, nebojte se pověsit bylinky třeba do komory nebo do větraného špajzu s oknem. Tak vám budou zároveň k ruce, když je budete chtít přidat do jídla nebo si z nich uvařit čaj. Lístečky bylin rozprostřené na papíru či bavlně položte třeba na skříň, kde budou mít optimální podmínky a nebudou překážet.
Obecně platí, že čím rychleji se bylinky usuší, tím kvalitnější a voňavější budou. Například tymián, rozmarýn, šalvěj a levandule sušením získávají ještě silnější aroma. Dužnatým bylinkám bude sušení trvat déle, než těm jemným a tenkým. Obecně to trvá několik týdnů. Zda jsou bylinky usušené však bezpečně poznáte jednoduchou zkouškou. Usušené bylinky při promnutí šustí a stonky se dají lehce zlomit.
Objevte přírodní kosmetiku plnou bylin
Skladování
Když byliny šustí a jste si díky tomu jisti, že jsou dokonale usušené, přijde řada na jejich uskladnění. Rozmarýn, tymián i šalvěj si můžete pověsit na praktické místo v kuchyni, kde vám budou neustále při ruce a můžete s nimi s radostí vařit nebo si z nich připravovat léčivé čaje. Mějte však na paměti, že takto uskladněné byliny rychleji ztratí své aroma a účinné látky.
Vhodnějším způsobem uskladnění bylin jsou těsně uzavíratelné, tmavé nádoby. Pokud nemáte k dispozici tmavou nádobu, je pouze potřeba ji uklidit do skříňky. Na bylinky si tedy připravte čisté skleněné nebo kovové nádobky.
Drobné lístečky levandule, tymiánu a rozmarýnu, které jste sušili ve svazečku zdrhněte ze stonku a uložte je do drobných nádob a skladujte spolu s kořením, ať je máte při ruce k vaření. Podobně to udělejte s bazalkou. Stonky můžete samozřejmě také použít, jen je potřeba je nezapomenout z pokrmu po vaření vyndat, aby někomu nezaskočily v krku. Celé lístečky šalvěje a máty a okvětní lístky levandule, které použijete hlavně na přípravu léčivých nálevů, schovejte do větších nádobek poblíž dalších čajů.
Bylinky, které dělají radost po celý rok
O blahodárných účincích tymiánu, rozmarýnu, levandule, bazalky i máty v aromaterapii si můžete přečíst článek zde. Jak tyto byliny pečují o zdraví a krásu vaší pokožky prostřednictvím kvalitní, přírodní kosmetiky, prozkoumejte díky herbáři zde. Kromě aromaterapie a kosmetiky se však byliny hlavně používají jako dochucovadla našich oblíbených jídel a prostřednictvím nálevů pomáhají léčit kdejaké neduhy. Pokud byste si měli vybrat 6 bylin, které se vám vyplatí si usušit na zimu, vyberte tymián, rozmarýn, šalvěj, levanduli, bazalku a mátu.
Tymián
Užití tymiánu snad ani nemusíme představovat. Hodí se především k ochucení pečeného nebo dušeného masa. Nevyplatí se na něj zapomenout ani při přípravě zeleninových omáček a polévek. Šmrnc dodá také domácí pizze a pečené rybě.
Nálev z tymiánu si oblíbíte v sezóně kašlů a zánětů průdušek. Obecně se hodí při obtížích v ústní dutině, které pomáhá léčit. Vlažný nálev kloktejte také při astmatu. Čaj můžete pít také pokud vás trápí chronický žaludeční a střevní zánět.
Rozmarýn
Protože je rozmarýn skutečně silná bylina, poraďte se o jejím užívání pro léčebné účely s lékařem. Co však doporučujeme vyzkoušet, je rozmarýnový nálev v koupeli na podporu hojení ran na kůži. Bez obav si užijte vůni a chuť rozmarýnu při vaření. Dodá neopakovatelnou chuť masu a zeleninovým směsím. Nadrcenou ji vyzkoušejte přidat také k vařeným bramborám či čerstvým rajčatům. Nepostradatelná je při přípravě zeleninových omáček na těstoviny.
Šalvěj
Bylinu omamné vůně přidávejte k pečenému masu. Hodí se především k vepřovému, hovězímu a k rybám. Chutnat vám bude také v kombinaci s kuřecím masem a sýry. Výjimečnou kombinaci chutí objevíte, když spojíte šalvěj a všemožné druhy dýně. Výborné jsou například dýňové noky se šalvějí.
Ve formě nálevů šalvěj pomůže tělu s bakteriální i virovou infekcí a zároveň pomůže vyléčit záněty. Na šalvěj si tedy vzpomeňte, až vás v zimě začne bolet v krku nebo až vás chytne bolest zubu. Připravený, vlažný nálev ze sušené šalvěje poté kloktejte několikrát denně, dokud zánět neustoupí.
Levandule
Aromatická bylinka je běžně součástí například provensálského koření, které využíváme k přípravě rajčatové omáčky a dalších francouzských pokrmů. Aroma i chuť oceníte při přípravě pečené ryby a při grilování. Levandule příjemně ochutí také sladká dortová těsta či sušenky.
V jemném nálevu můžete levanduli popíjet v případě nevolnosti, migrén či nervového napětí. To se hodí především v zimě, kdy je málo světla a organismus více trpí na depresivní nálady. Nálev však pomůže také při střevních obtížích – průjmech i nadýmání. Nálev můžete přidat také do koupele pro uvolnění revmatu a ošetření špatně se hojících ran.
Objevte přírodní kosmetiku plnou bylin
Bazalka
Nejklasičtější bazalkou je bazalka pravá, v poslední době jste však možná narazili také na jiné druhy bazalky – thajskou či skořicovou. Nejširší využití v kuchyni má bazalka pravá. Sušenou bylinku nejvíce užijete při přípravě italských receptů. Kdo by si uměl představit pizzu bez bazalky? Chutnat vám však bude také v zeleninové polévce či dresinku na čerstvý salát.
Bylina jako nálev vám poslouží v případě poruch trávicího traktu, jako je například zánět nebo nadýmání. Zajímavé je, že bylina umí také tlumit kašel. Pokud na něj trpíte, zkuste připravit nálev a vlažný ho několikrát denně kloktat.
Máta
Přesto, že sušenou mátu v kuchyni využijete především k vaření čajů, najde se i pár uplatnění při přípravě pokrmů. Pár lístky máty ozvláštníte jinak jednotvárnou rýži či kuskus. Chutnat vám také bude jako součást zeleninového kari a šmrnc dodá také marinádě na maso.
Při přípravě nálevů si však mátu zamilujete. Nejen, že čaj z máty výtečně chutná, ale i léčí, především některé příčiny křečí v břiše, jako je nadýmání, koliky nebo bolesti nervového původu. Čaj navíc protáhne ucpané dutiny, to se hodí především při nachlazení a nastydlých průduškách. Nálev v koupeli působí na revmatickou bolest a zmírní bolest nepříjemné vyrážky.