Pór zahradní

Allium porrum L.

Výsev

února–září (podle odrůdy)

Sklizeň

červenec–listopad
nebo i v zimě

m_29730.png

Popis

Pórek pochází ze střední Asie. Pórek je dnes neodmyslitelnou součástí české kuchyně a díky jeho o něco jemnější chuti, než má cibule, se dá využít při přípravě takřka všech pokrmů. Saláty z něj dělali už staří Římané, dokonce pro zahrádky, kde se pěstoval, měli vlastní název „porrinae“. A dělali dobře. Pórek totiž dokáže léčit v mnoha oblastech lidského těla.

Pěstování

Dnes se pórku daří po celém světě. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších zelenin všech zahrádkářů – mimo jiné proto, že je vyšlechtěna spousta jeho odrůd, a tak pór lze za určitých podmínek pěstovat takřka po celý rok. Nejlépe se mu daří v hlinitopísčité půdě plné živin, do níž se před zasazením dalo výrazné množství hnoje či kompostu. Potřebuje také dostatek vláhy. Ke vzrostlým rostlinám přihrneme zeminu a dobře je zavlažujeme. Vegetační doba pórku se pohybuje mezi 150 a 200 dny. Je tedy dobré ho v domácích podmínkách od února do března předpěstovat a na záhon vysazovat sazeničky v dubnu. Pro urychlení sklizně používáme také pařník či skleník. Jeho zasazení na záhon záleží na konkrétní odrůdě (na trhu jsou jich dostupné desítky). Letní pór při brzké výsadně můžeme sklízet od července do prvních mrazů. Nepřetržitou sklizeň si po prvním výsevu zajistíme dalším (pozdějším) výsevem. Rostliny sázíme je do hloubky asi 10 cm a pěstujeme je cca 15 cm od sebe. Po letním póru pokračujeme zimním, který vyséváme až do září. Zimní pór roste déle, a tak i dřívější výsev sklízíme od září. Bez problémů přežije zimu (až do mrazu 15 °C. Máme-li pařník nebo skleník, můžeme tam pěstovat pór dál i v zimě.

porek.jpeg

Semínka póru k pěstování

Pór bulharský gigant, zimní elefant, starozagorski kamuš a další.

Užití

Obsažený draslík má diuretické vlastnosti, vitamin C a selen patří mezi antioxidanty, fosfor podporuje fungování mozku, vláknina dobře působí na střeva. Pórek celkově má nejvíce vitaminu v zelené části stvolu. Jeho konzumace dle některých zdrojů pomáhá zabránit rozvoji křečových žil. Dobrý je i na zácpu či proti nadýmání. Pórek je dvouletá rostlina, sklízí se vždy už v prvním roce. V tom druhém začne kvést a kvalita v kuchyni běžně používaného stvolu se sníží. Široce se používá v polévkách, omáčkách nebo salátech, krájí se na chleba či přidává do pomazánek. Stala se z něj už standardní kuchyňská zelenina. Ve Francii se používá i jako koření.

Zajímavost

Pórek byl údajně oblíbenou zeleninou římského císaře Nerona – toho, který měl nechat zapálit Řím, aby ho pak mohl přestavět dle svých představ. Věřil totiž, že právě díky pórku má tak skvělý hlas.

Previous
Previous

Pažitka pobřežní

Next
Next

Proskurník lékařský