Lopuch větší
Arctium lappa
Výsev
Jaro
Sklizeň
Kořen se vykopává na jaře nebo na podzim
Listy lze sbírat na jaře a na podzim
Popis a výskyt
Se svým vzrůstem až 2,5 metru patří k našim nejstatnějším bylinám. Jedná se o dvouletou plevelnou rostlinu vyskytující se v mírném pásmu celého světa. Roste podél cest, silnic a plotů, v příkopech, na okrajích lesů a vodních toků a ploch, ale i na rumištích, skládkách a pustých místech. První rok života vytváří pouze přízemní růžici, druhou sezónu vyrazí lodyha. Ta je rýhovaná a bohatě větvená, kořen je vřetenovitý a rovněž rozvětvený. Až 50 cm velké, střídavé listy s dlouhými řapíky jsou srdčitě vejčité a drsné a na rubu šedavé. Červenavé, červenofialové a fialové květy vyrůstají v pichlavých kulovitých úborech, zákrovní listeny mají háčky, a vykvétají v červenci, srpnu a září. Jsou oblíbené hlavně u dětí, které si s nimi hrají a hází je po sobě. Plodenství jsou složená z nažek a rovněž opatřená háčky.
Sběr a úprava
Jako lék se uplatňuje zejména kořen, ale dříve se sbíraly také nať, listy i semena. Až 70 cm dlouhý kořen se vykopává na jaře nebo na podzim spíše u jednoletých rostlin, dokud se netvoří lodyha a kořen nedřevnatí. Rychle se umyje, rozpůlí a suší se nejlépe zavěšený ve stínu nebo při teplotě nepřekračující 50ºC. Někteří bylináři doporučují kořen před sušení ponořit na 3 minuty do vroucí vody, neboť se touto procedurou stabilizují účinné látky. Skladuje se v papírových pytlích a dle potřeby se dosouší. Semena se sbírají na konci léta při plné zralosti a listy lze sbírat průběžně, nejlépe na jaře a v létě. Z kořene se připravuje odvar, nálev, prášek, olej a tinktura. Kořen je hodně slizovitý, lehce páchne a má hořkou chuť. Semena lze podávat přímo či zevně ve formě tinktury. Z čerstvých listů se dělají obklady.
Příbuzné lopuch menší (Arctium minus) a lopuch plstnatý (Arctium tomentosum) lze používat obdobným způsobem jako lopuch větší.
Semínka yzopu lékařského a dalších bylin
Účinné látky a užití
Lopuch má celou řadu léčivých účinků. Kromě inulinu kořen obsahuje sliz, třísloviny, silice, minerály a hořčiny. Jeho zásadní přínos je v podpoře látkové výměny a v léčení chorob kůže. Dále působí močopudně, mírně projímavě a žlučopudně. Tonizuje a posiluje organismus a uplatní se jako prostředek proti jarní únavě a při rekonvalescenci. Slouží jako podpůrný prostředek při léčbě diabetes, neboť snižuje hladinu cukru v krvi, je blahodárný v odstraňování toxinů z těla, čistí krev, napomáhá činnosti ledvin. Mladé listy obsahují velký podíl vitaminu C, a proto je lze na jaře používat ve vitaminových kúrách, třeba i v kombinaci s jinými bylinami, jako jsou pampeliška a kopřiva.
Rostlina má dezinfekční, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které se uplatní zejména u chorob kůže, špatně se hojících ran, popálenin a povrchových poraněních. Zevně se aplikuje lopuchový olej, připravený z čerstvého nebo sušeného kořene, na kožní onemocnění způsobená špatnou látkovou výměnou organismu i chronické ekzémy. Olej bývá také součástí šamponů a dalších kosmetických přípravků. Na akné se přikládají teplé obklady z odvaru ze sušeného drceného kořene. Koupele v odvaru pomáhají léčit plísňová onemocnění nohou. Vtírání tinktury, silného odvaru z kořene nebo lopuchového oleje do pokožky hlavy podporuje růst vlasů a pomáhá při jejich vypadávání. Semeno upravuje žaludeční potíže a v tradiční čínské medicíně se jím léčí kožní potíže a nachlazení. Čerstvé, naklepané či na kvalitním oleji osmahnuté listy lze použít nejen jako první pomoc při pohmožděninách, nehojících se ranách a vředech.
Ve středověku byl kořen lopuchu považován za čarodějný a vykopával se za zvláštních rituálních pravidel. Rovněž se připravovalo silné víno z lopuchu a pampelišky a dodnes se ve Velké Británii vyrábí nealkoholický nápoj vycházející z dané receptury zvaný Dandelion&burdock.
Zajímavost
Mladé kořeny i listy lze konzumovat syrové i vařené jako zeleninu, stejně jako loupané řapíky. Lopuch obsahuje hodně vlákniny, vitaminů a minerálů. Ve středověku se rostlina v kuchyni hodně uplatňovala a dnes je v Evropě používána v Itálii a Portugalsku, kde je známa pod názvem bardana nebo garduna. Lopuch je ale velmi oblíben v čínské, japonské a korejské kuchyni. V Japonsku se pěstuje pod názvem gobō a má mnohá využití – mladé listy se přidávají do salátů a polévek, mladé kořeny se jedí syrové, vařené i pečené a pražený kořen představuje náhražku kávy podobně jako cikorka.
POZOR!
Lopuch nemá žádné zvláštní nežádoucí účinky, ale vzhledem k tomu, že stimuluje dělohu, se nesmí užívat v těhotenství a dále se nemá kombinovat s léky snižujícími hladinu cukru v krvi.