Popis a výskyt
Jedná se o mohutnou, aromatickou trvalku vysokou až 2 metry a dožívající se až 15 let. Spodní listy připomínající listy celeru jsou velké, dvoj- až trojčetně zpeřené, s dlouhými řapíky, horní listy přisedlé, drobné, jednou zpeřené či nedělené. Květy uspořádané v okolících mají zelenou, žlutozelenou či žlutavou barvu a kvetou od června do srpna, plodem je dvounažka.
Původ libečku není zcela jasný, některé zdroje tvrdí, že je z celé kontinentální Evropy, jiné jej situují pouze do Jižní Evropy nebo do východního Středomoří, další uvádějí, že pochází z Přední Asie, konkrétně z Íránu a Afghánistánu. Stínomilná bylina, která má ráda výživnou půdu a potřebuje hodně prostoru, se pěstuje po celé Evropě coby koření a léčivka, zřídka zplaňuje.
Sběr a úprava
Největší využití má oddenek s kořeny, méně často se sbírá nať a semena. Oddenky se sbírají na podzim nejlépe u dvou a tříletých rostlin, suší se rychle ve stínu nebo při teplotě do 40ºC. Nať bez silných zdřevnatělých částí s voňavými listy můžeme sbírat v průběhu celého roku a semena na podzim, když jsou plně zralá.
Semínka yzopu lékařského a dalších bylin
Účinné látky a užití
Jako mnohá další koření má i libeček blahodárný vliv na zažívání: podporuje chuť k jídlu a trávení, působí proti plynatosti a navíc má silné močopudné účinky. Upravuje metabolismus organismu, posiluje jej a napomáhá jeho správné funkci včetně úpravy menstruačního cyklu.
Podporuje vylučování žluči, soli, kyseliny močové i močových kamenů, působí příznivě při zánětech močových cest, revmatismu a dně. Lze jej využít při kašli a onemocněních dýchacího ústrojí, neboť rozpouští hlen.
Užívá se ve formě nálevu z oddenku a kořene, z nati nebo ze semen, prášku z mletého kořene, v Americe byl populární kandovaný oddenek. Při zahlenění se nálev inhaluje. Libeček lze aplikovat také zevně v podobě koupelí na posílení organismu a obkladů na akné a nečistou pleť vůbec. Často je součástí urologických a gynekologických čajových směsí a směsí podporujících zažívání. Odvar z nati lze použít k protirevmatickým koupelím. Pro celkové posílení organismu lze užívat nálev ze semen nebo rozdrcené syrové semeno (2x denně na špičku nože po jídle).
V kuchyni se uplatní všechny části rostliny – listy slouží k dochucování polévek, omáček a dalších jídel, do bylinkových másel, stonky se používají stejně jako celer, vařené kořeny se konzumují jako zelenina a sušené a mleté se používají jako koření, nažky se přidávají do pečiva. Libeček má silné aroma připomínající maggi, které nemusí být každému příjemné. Při použití listů se doporučuje vařit je spolu s jídlem nebo čerstvé používat opravdu s mírou.
Výtažky z rostliny slouží při výrobě parfémů. Esenciální olej zvyšuje přitažlivost.
Zajímavost
Libeček má své hlavní léčebné působení v oblasti pánve. Možná právě proto byl spojován se sexualitou a sloužil jako afrodisiakum. Tvrdí se, že nošení libečku při sobě či koupele v něm člověka učiní přitažlivým pro druhé pohlaví a umožní, aby vnitřní krása prozářila ven.
POZOR!
Libeček by se léčebně neměl podávat dlouhodobě, při poruchách ledvin, v těhotenství a při kojení.