Kopr vonný

Anethum graveolens L.

Výsev

duben–srpen

Sklizeň

květen–říjen

kopr vonny.png

Popis

Kopr vonný je jednoletá, aromatická bylina, původem z východní části Středozemí, Indie, Ruska a západní Asie. Dorůstá výšky 60–150 cm. Kopr má tenký kořen a přímou, jemně rýhovanou dutou lodyhu modrozelené barvy. Střídavé listy jsou několikrát dělené do nitkovitých úkrojů. Už v biblických dobách se kopr používal jako platidlo. Židé z jeho pěstování odváděli naturální daně Římanům a ti si z kopru dělali věnečky. Kdysi nevěsty věřily, že když si do boty dají kopr, budou mít v tchynině domě moc nad vším.

Pěstování

Kopr není náročná bylina, její pěstování je proto snadné. Ráda roste v dobře propustné půdě na slunci, proto záhon nejprve dobře prokypříme. Lebedí si v půdě, která má dostatek živin a není příliš vlhká. Není však potřeba půdu hnojit v průběhu pěstování. Vyséváme ho od dubna a můžeme pokračovat až do srpna. Semínka se chtějí uvelebit poměrně mělce v zemi, sejeme je na řídko od sebe do řádků širokých 20 cm. Počkáme několik týdnů, než rostlinky povyrostou. Potom je vyjednotíme tak, aby měla každá prostor o velikosti asi 15 cm. Postaráme se, aby měly rostlinky půdu jen pro sebe – plejeme jejich okolí a také je okopáváme. Některé rostliny můžeme nechat vykvést a jejich semena dozrát, aby se nám na záhoně vysemenila, a další rok tak znova sama vyrostla. Kopr odpuzuje škůdce, proto je nejlepší ho set mezi jinou zeleninu.

bazalka semínka.jpg

Semínka kopru k pěstování

Užití

Přes 3000 let staré egyptské nálezy dokládají používání kopru pro zklidnění trávicí soustavy. K uklidnění ho užívali Číňané i Vikingové. Zlepšuje totiž zažívání a působí proti nadýmání, celkově má sedativní účinky. Žvýkání semen osvěžuje dech a pomáhá proti zápachu z úst. V minulosti se také doporučoval jako prostředek pro lepší usínání dětí a pro zvýšení tvorby mateřského mléka. Většinou známe kopr ze školních jídelen jakožto součást neoblíbené koprové omáčky, v kuchyni má ale mnohem širší využití – v polévkách, pomazánkách a salátech nebo jako dochucovadlo k rybám či vařenému masu. Nicméně jde o docela všestrannou bylinu, protože ji kromě koření lze používat i jako zeleninu nebo léčivku, kde má obzvlášť příznivý vliv na naši trávicí soustavu. Užívají se nadzemní části. Nať se sbírá průběžně, ve výšce zhruba 20–30 cm, na nakládání je nejlepší nať sebraná v době kvetení, tedy v červenci. Semena se sklízí před dozráním tak, že se stonky srovnají do osy, nechají se dozrát a poté vyklepou. Kopr se používá jak ve formě nálevu či prášku, tak čerstvý. Může se rovněž zamrazit.

Previous
Previous

Konvalinka vonná

Next
Next

Libeček lékařský