Waldorfský salát
Originální recept má na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria.
Dozrávající víno a ořechy tento recept situují spíše do podzimní sezóny. Při přípravě si dejte pozor hlavně na původ řapíkatého celeru – tento celer totiž patří mezi nejvíce chemicky ošetřovanou zeleninu. Nejlépe ho tedy pořiďte u prověřených farmářů nebo pokud pěstujete, tak na své zahrádce. Ze salátů, na kterých se Waldorf podává, je klasikou salát římský, fantazii se ovšem meze nekladou – saláty kombinujte podle chuti.
Suroviny
4 šťavnatá jablka (Red Delicious)
4 řapíky celeru
200 g majonézy
1 listový nebo ledový salát
sůl
čerstvě mletý pepř
Suroviny
4 šťavnatá jablka
šťáva z ½ pomeranče
4 řapíky celeru i s listy
1–2 hrsti kuliček hroznového vína
100 g majonézy
100 g hustého bílého jogurtu nebo zakysané smetany
1 hrst vlašských ořechů
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup
Jablka rozkrojte na čtvrtiny, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Osm plátků ponechte na ozdobu, zbylé nakrájejte na kostičky. Celer nakrájejte na tenké plátky. Jablka a celer promíchejte s majonézou, osolte a opepřete. Servírujte na salátových listech, ozdobte plátky jablka.
Kateřinin waldorfský salát
Jablka rozkrojte na čtvrtiny, zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky nebo plátky. Zakápněte je v misce pomerančovou šťávou, aby nezhnědla, a promíchejte. Celer nakrájejte na špalíčky. Malé kuličky hroznového vína ponechte vcelku, velké rozpulte.
V míse promíchejte jablka s celerem včetně lístků a vínem, přidejte majonézu s jogurtem nebo zakysanou smetanou, osolte, opepřete a promíchejte.
Ořechy opečte nasucho na pánvi, nechte je mírně zchladnout a posypte jimi hotový salát.
Tip: doplňuji ještě plátky pečeného kuřete.