Pad thai s tofu
Nejrozšířenější pokrm thajské kuchyně. Pad znamená rychle opéci, thai odkazuje na zemi původu.
Tohle jídlo si uvaříte velmi snadno doma a vcukuletu si vykouzlíte exotickou atmosféru na talíři. Nejobtížněji se shání mungo klíčky, lze je však nahradit klíčky a mikrozeleninou z jiných luštěnin a bylin. Možná vás překvapí přítomnost cukru. Thajci tak vyvažují sladkokyselou chuť, ale jde to i bez něj. Tofu můžete obměnit za kuřecí maso, ale dobře ho opražte. Rýžové nudle nechte nabobtnat ve studené vodě, pokud byste je zalili horkou, budou sice hned hotové, ale hrozí, že se při následném restování promění v kaši. A pokud milujete pražené arašídy, přidejte je do pánve hned na začátku, aby se dobře opekly.
Suroviny
3 lžíce krupicového cukru
3 lžíce octa (vinný, rýžový podle chuti)
3 lžíce rybí omáčky
½ lžíce sójové omáčky
200 g rýžových plochých nudlí
360 g tofu
2 lžíce kokosového oleje
3–4 vejce
2 hrsti klíčků mungo fazolek nebo naklíčených semínek a bobů
150 g nepražených arašídů
2 jarní cibulky
listy koriandru
chilli vločky
sůl
1 citron či limeta k podávání
Postup
Na omáčku promíchejte cukr, ocet, rybí a sójovou omáčku, až se cukr rozpustí.
Nudle připravte podle návodu na obalu a sceďte je, dokud jsou ještě pevnější (na větší skus).
Tofu nakrájejte na kostičky, případně maso na nudličky. Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej, opražte tofu nebo maso dozlatova. Přidejte slité nudle a omáčku, promíchejte, restujte 1 minutu a odsuňte nudle k jedné straně pánve.
Do volné strany pánve rozklepněte vejce a usmažte je do poloměkka za stálého míchání. Promíchejte s nudlemi, klíčky a arašídy a opékejte 2 minuty.
Jarní cibulku nakrájejte na plátky, vsypte do pánve a restujte 30 vteřin. Osolte.
Rozdělte na talíře a posypte nahrubo nasekaným koriandrem a chilli vločkami. Podávejte se skrojkem citronu či limety.