Nutaaq treska s parmazánem, citronem a česnekem
Rybí maso by rozhodně nemělo chybět na našich talířích, je totiž velmi zdravé. Milým úlovkem je treska, lovená pod označením Nutaaq. To zaručuje vysokou kvalitu a výbornou chuť masa, i šetrný lov k rybám i životnímu prostředí.
Udržitelný rybolov u grónských břehů ve spolupráci s místními rybáři je samozřejmostí. Tady tresky žijí v čisté vodě, mají přirozenou potravu a loví se pouze několik měsíců v roce, jedince menší než 40 cm vrací rybáři zpět do moře, aby dorostli. Tresky po ulovení zůstávají určitou dobu v klidné vodě, aby nebyly stresované, což se projevuje i na kvalitě masa. Rybáři maso ořezávají a kontrolují ručně a do dvou hodin po výlovu ho zamrazí. Takhle si představujeme moderní rybolov. Nutaaq znamená v laponštině nový, tak zkuste ochutnat jednu z nejoblíbenějších ryb s vědomím, že přispíváte k lepší budoucnosti nás všech. Prostě nově!
Suroviny
1 celý filet tresky nutaaq (asi 500 g)
100 g změklého másla
50 g parmazánu
1 lžíce hladké mouky
1 lžička hořčice
2 chemicky neošetřené citrony
3 stroužky česneku
bylinky na ozdobu podle chuti (petrželka, bazalka, kopr...)
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup
Troubu rozehřejte na 200 °C. Filet nakrájejte na čtyři stejně velké kousky, osolte je a opepřete. Naskládejte je do pekáčku vyloženého pečicím papírem.
V misce promíchejte máslo, parmazán, mouku, hořčici a šťávu z 1 citronu. Česnek oloupejte, prolisujte a vmíchejte k parmazánu.
Ryby potřete máslovou směsí a pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až rybí maso začne lístkovat.
Bylinky nasekejte nadrobno a nasypte na tresku. Zbylý citron nakrájejte na čtvrtky a podávejte k tresce.