Co nesmí chybět ve špajzu, když chcete oslnit asijskou kuchyní

Asijská kuchyně bývá řazena mezi ty světově nejzdravější. Proč se tedy v kuchyni neinspirovat u těchto národů, které kypí zdravím a život si umí užít až do vysokého věku? Co se týče kvality našeho zdraví, velkou roli hraje to, co jíme. Důležitý je ale i způsob přípravy jídla, jeho konzumace a uchovávání.

ramen_DSC0470-87.jpg

Základem asijské kuchyně je vaření z čerstvých a pestrých surovin. Důležitý je dostatek zeleniny, zejména té listové. Thajci a Vietnamci přidávají do téměř každého jídla listové bylinky, Japonci mořské řasy, Korejci doplňují pokrmy fermentovaným zelím kimči. Zdravé asijské recepty spojuje i to, že mnohdy nejsou postaveny na mase. Dobře ochucená zelenina, luštěniny, rýže či tofu ho bohatě zastoupí.

Různá dochucovadla jsou nedílnou součástí asijské kuchyně, dávají totiž jídlům tu pravou chuť. Dost možná doma ve špajzce různé exotické omáčky, octy a koření nemáte. Ale nebojte se objevovat a experimentovat – bez těchto chuťově specifických pomocníků totiž asijskou kuchyni nevykouzlíte.

Sójová omáčka Shoyu

Sójová omáčka, charakteristická svou tmavě hnědou barvou, už se asi někdy do rukou dostala každému z nás. Je typická pro Asii, v poslední době se ale už běžně používá i v západních kuchyních, v Evropě i Americe ji najdete na stolech každé asijské restaurace. A už jste slyšeli o bio sójové omáčce Shoyu?  Jedná se o tradiční japonské ochucovadlo vyráběné ze sójových bobů, pšenice, fermentačního činidla a špetky soli. Nepleťte si ho s obyčejnou levnou „sójovou“ omáčkou. S tou totiž Shoyu nemá vůbec nic společného! Oproti průmyslově vyráběným sójovým omáčkám, které obsahují velké množství barviv, umělých sladidel a zvýrazňovačů chuti, v omáčce Shoyu tato aditiva nenajdeme (namísto toho jsou v ní vitamíny a minerály). Má výrazné aroma a pro dochucení pokrmu stačí použít malé množství omáčky. Je dobré pokrm nesolit a místo soli ho dochutit jen toutou sójovkou. Protože je Shoyu fermentovaný výrobek, obsahuje „umami“ – tzv. pátou chuť. Omáčka Shoyu je výborná k dochucení zeleniny a masa, hodí se do salátů, masových ragú, omáček a polévek.

17.2.2016%21BEST+RYZOVO+KOKOSOVE+MLEKO_DSC0172.jpg

Rýžový sirup

Vyrábí se fermentací rýže, základního kamene asijské kuchyně. Jedná se o zdravější alternativu rafinovaného (bílého) cukru. Rýžový sirup je světlý a o něco tekutější než ostatní rostlinné sirupy. Má nižší sladivost a oblíbený je pro svou neutrální chuť. Jeho výhodou je jemné, neutrální aroma, které neovlivňuje výslednou chuť pokrmu. Dá se použít univerzálně – při vaření i v raw receptech. Používá se především pro dochucení různých asijských dezertů (pečených i nepečených), ve kterých chcete nechat vyniknout chutě jednotlivých surovin.

Kokosové mléko

Je nezbytnou součástí asijské kuchyně a využijete ho v mnohým receptech. Zmírňuje pálivost pokrmů, exotické omáčky zahušťuje a dává jim krémovou konzistenci. Nesmí chybět v kari nebo v thajských polévkách, skvěle se hodí také do různých koktejlů, dezertů a zmrzliny. Kokosové mléko má spoustu zdraví prospěšných vlastností. Je bohaté na fosfor a vápník, má antiseptické (protizánětlivé) účinky a normalizuje hladinu cukru v krvi. Eliminuje chutě na sladké a zažene vlčí hlad! Oproti kravskému mléku není v tomto rostlinném mléku laktóza. Je ideální veganskou náhradou klasické české smetany. A jeho složení ocení i celiaci, kokosové mléko je totiž přirozeně bezlepkové. Při jeho výběru dávejte pozor na složení – kokosové mléko by mělo obsahovat jen výtažek z kokosu (čím více kokosové složky, tím lépe) a vodu, žádná zbytečná potravinářská aditiva. Ideální je sehnat kokosové mléko v biokvalitě. 

Umeocet

Jedná se o tekuté ochucovadlo červené barvy, které vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Nejedná se o skutečný ocet, umeocet obsahuje kyselinu citronovou místo kyseliny octové. Má výraznou slano-kyselou chuť a příjemné lehce ovocné aroma. Potěší chuťové pohárky a ocení ho i vaše tělo. Umeocet má pozitivní vliv na trávení, zlepšuje chuť k jídlu, pomáhá při pálení žáhy a žaludečních potížích, snižuje únavu. Výborně se hodí do různých salátových zálivek a lehkých zeleninových jídel.  

Rýže

Rýže je samozřejmost, bez ní by se asijská kuchyně neobešla. Původ má v tropických oblastech Asie, Afriky a Austrálie. Představuje jednu z nejdůležitějších obilovin světa. Je konzumována jako hlavní jídlo i příloha, zároveň se jedná o surovinu, ze které vzniká řada dalších potravin (rýžové nudle, rýžový papír, pivo z rýže apod.). Existuje několik druhů rýže – bílá, natural, černá, červená, lepkavá, arborio… V asijské kuchyni se hojně užívá rýže jasmínová nebo basmati. Jejich výhodou je snadná a velmi rychlá příprava.

DSC01123.jpg

Koření

Bez bylinek a koření by asijská kuchyně nemohla fungovat. Ideální je samozřejmě používat koření čerstvé – k tomu ale mnohdy nemáme přístup, a tak bereme za vděk sušeným kořením, které poslouží stejně dobře. Zatímco v české kuchyni se koření užívá v průběhu nebo na závěr přípravy pokrmu, v asijské kuchyni se koření přidává hned na začátku – lépe se tak rozvine jeho aroma i chuť. Aromatické koření vykouzlí i z obyčejného pokrmu asijský zázrak. Koriandr, kurkuma, zázvor… Bez nich to prostě nepůjde! Tyto druhy koření jsou nositeli exotických chutí a výrazně pokrmy provoní. Kurkuma navíc omáčkám, rýži či nudlím propůjčí krásnou, výrazně žlutou barvu!

Sezam

Sezamové semínko patří mezi nejzdravější semínka vůbec. Konzumací těchto semínek do svého těla dostaneme hořčík, vápník a fosfor. Neloupaná sezamová semínka obsahují mnohem větší množství nutričně cenných látek než semínka loupaná. V asijských pokrmech je sezam oblíbený díky své oříškové chuti. Pokud semínka opražíme nasucho v pánvi, krásně je rozvoníme a prohloubíme jejich chuť. Sezam se hodí pro slané i sladké pokrmy – posypte jím kari omáčku, přidejte ho k mango sticky rice nebo z něj udělejte výbornou a neobvyklou sezamovou zmrzlinu!

Previous
Previous

Kateřinin průvodce pečením chleba – od kvásku až po křupavou kůrku

Next
Next

5 jednoduchých a udržitelných tipů, jak na jaře odlehčit svůj jídelníček