Vláčný dýňový chlebíček s pomeranči

Skvělá volba v podzimních měsících, když dostanete chuť na něco sladkého a hřejivého. Oranžový chlebíček voní po skořici a hřebíčku, má sametově hebkou texturu, je vláčný a chutná příjemně sladce po dýni. Podle libosti experimentujte s kořením, ořechy, sušeným ovocem či druhem dýně – nejvíc se hodí New England Pie, Sweet Dumpling a samozřejmě klasická Hokkaido.

Suroviny

200 g změklého másla
100 g třtinového cukru
2 vejce
300 g hladké pšeničné či špaldové mouky
špetka soli
1 lžíce mleté skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
1 sáček kypřicího prášku
2 lžíce bílého jogurtu
100 ml mléka
150 g dýňového pyré
1 pomeranč
ghí na vymazání formy
mouka na vysypání formy

 

Postup

Formu na chlebíček vymažte ghí a vysypte moukou nebo jen vyložte pečicím papírem.

Máslo šlehejte s cukrem do husté pěny, trvá to zhruba 15 minut. Troubu předehřejte na 180 °C.

Mouku promíchejte se špetkou soli, skořicí, hřebíčkem a kypřicím práškem.

Do máslové směsi zašlehejte jeden po druhém vejce, pak jogurt, mléko, dýňové pyré a zakápněte šťávou z pomeranče.

Vmíchejte moučnou směs a těsto vlijte do připravené formy. Pečte zhruba 45–60 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.

Upečený chlebíček vytáhněte z trouby, nechte chladnout 10 minut ve formě a pak vyklopte na mřížku. Nechte zcela vychladnout.

Previous
Previous

Proč jsou relaxační koupele tak blahodárné?

Next
Next

Ribollita z české zahrádky