Ribollita z české zahrádky
Polévka ribollita pochází z Toskánska a představuje důvtipný způsob zužitkování různých zbytečků a kousků surovin, které už nezazáří v salátu, ale uvařené ještě udělají parádu. Základ tvoří starší tvrdší chléb, fazole a sezonní zelenina, tedy vše, co najdeme i u nás. Podívejte se do ledničky, obejděte záhonky a uvařte si voňavou, hustou a velmi sytou polévku.
Suroviny
250 g fazolí
1 větší cibule
2 (barevné) mrkve
1 hrst mangoldu
4 větší listy kadeřávku
2 lžíce ghí nebo olivového oleje
2 stroužky česneku
1 bobkový list
400 g konzervovaných (krájených) rajčat
4 velké krajíce bílého chleba
olivový olej na zakápnutí
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Deset až dvanáct hodin předem namočte fazole do studené vody.
Druhý den je slijte a uvařte ve 2 l vody doměkka, podle stáří fazolí to trvá 45–90 minut.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. Z mangoldu odřízněte řapíky, kadeřávek propláchněte a nasekejte nahrubo.
V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a opékejte cibuli a mrkve dozlatova. Přidejte řapíky mangoldu a nasekaný kadeřávek. Česnek oloupejte, prolisujte a orestujte 1 minutu. Zlehka osolte a přidejte bobkový list a rajčata. Povařte 5 minut.
Do hrnce vlijte uvařené fazole i s tekutinou, přidejte lístky mangoldu a společně povařte 10 minut. Osolte a opepřete.
Chléb natrhejte na kousky o velikosti sousta, vsypte do polévky a vařte ještě 15 minut, až chléb změkne a polévku zahustí. Podávejte zakápnuté olivovým olejem.