Ryba zabalená v mangoldu
Mangold je druh listové zeleniny, který vyniká barevnými řapíky a tužšími listy. Mladé můžete jíst syrové, starší změknou tepelnou úpravou. Jsou tak přímo stvořeny pro to, aby posloužily jako šťavnatý, barevný a superzdravý obal – směsi rýže, kuskusu či luštěnin a zeleniny, nebo mletého masa anebo ryby. Delikátní chuť bělomasých ryb se k zemitému mangoldu výborně hodí a v tomto případě ho doplňují olivy.
Suroviny
2 chemicky neošetřené citrony
150 g vypeckovaných oliv
4 lžíce olivového oleje
4 hrsti listů koriandru
1 chilli paprička nebo 1 lžička chilli vloček
4 stroužky česneku
5 listů mangoldu
600 g filetu z bělomasé ryby (např. treska, halibut)
1 malá cibule
2 lžíce hladké mouky
350 ml kuřecího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Citrony omyjte, osušte, ostrouhejte z nich kůru a vymačkejte z nich šťávu. Olivy nakrájejte nahrubo a promíchejte je s 1 lžící strouhané kůry, 1 lžící oleje, 2 lžícemi nadrobno nasekaných lístků koriandru a nadrobno nasekanou chilli papričkou nebo chilli vločkami. Česnek oloupejte, jeden stroužek prolisujte k olivám a promíchejte.
V rendlíku zahřejte vodu. Z mangoldu vykrojte tuhý řapík, z každého listu tak vzniknou dva menší. Vložte do vroucí vody a 10 vteřin spařte. Vyjměte (pomocí kuchařské pinzety), vložte do cedníku, zlehka vymačkejte a přesuňte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečnou vodu.
Mezitím nasekejte řapíky nahrubo. Rybu nakrájejte na osm stejně velkých kousků. Osolte ji, opepřete a zlehka potřete olivovou směsí. Každý kousek zabalte do listu mangoldu, podle potřeby použijte více listů.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte v něm cibuli dozlatova, zhruba 5 minut na středním stupni. Přidejte mangoldové stonky a restujte 2 minuty, přidejte česnek a opékejte ho 1 minutu. Vmíchejte mouku a osmahněte ještě 1 minutu. Vlijte citronovou šťávu a vývar, přidejte citronovou kůru, osolte, opepřete, promíchejte a vařte 2 minuty. Zbylý koriandr nasekejte nadrobno a vmíchejte do omáčky.
Do omáčky vložte rybu. Přiklopte a vařte na středním stupni zhruba 10 minut, až ryba zpevní.
Tip k podávání:
Pečená rýže nebo pečené brambory se solí.