Kořeněný domácí kečup

Kečup představuje vítanou záchranu v záplavě rajčat. V perfektní kondici v něm vydrží až do zimy, nebo klidně až do léta, pokud vám ještě nějaký kečup zbyde. V tomto případě se o sladkokyselou chuť postará jablečný ocet, přirozeně fermentovaný ocet s jemně nasládlou chutí a mírnou štiplavostí, a sezonní ovoce. Jablka, hruška, borůvky a prohřívací koření si totiž s rajčaty překvapivě dobře rozumí.

Suroviny

4 kg rajčat
2 jablka
3 hrušky
300 g švestek
6 větších cibulí
zhruba 150 g krupicového cukru (dle sladkosti ovoce)
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžička mleté skořice
½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka mletého chilli podle chuti
2 hvězdičky badyánu
1 lžička kuliček nového koření
4 lžičky soli
zhruba 250 ml jablečného octa

Suroviny

4 lžičky kari koření
2 lžičky mleté sladké papriky
2 lžičky worcesterské omáčky
1 lžička mletého sušeného chilli
1 lžička vody
250 ml rajčatového kečupu
med podle chuti
citronová šťáva podle chuti

 

Postup na jemně kořeněný kečup

Troubu předehřejte na 180 °C.

Rajčata a ovoce omyjte. Rajčata nakrájejte na větší kousky, jablka a hrušky zbavte jádřince, švestky vypeckujte a vše pokrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo. Vše vsypte do pekáče.

Zasypte cukrem – množství volte podle sladkosti ovoce. Přidejte koření a sůl, zalijte octem a pečte doměkka. V předehřáté troubě to trvá zhruba 30–45 minut. Záleží i na velikosti kousků.

Vyjměte badyán a nové koření a upečenou směs rozmixujte dohladka. Podle potřeby dochuťte.

Horký kečup rozlijte do čistých suchých sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Postup na kari kečup

Koření rozmíchejte s vodou dohladka a vmíchejte ho do kečupu.

Dochuťte medem a citronovou šťávou.

Přelijte zpět do sklenice a uchovávejte v lednici.

Previous
Previous

Ryba zabalená v mangoldu

Next
Next

Jubilejní mixtape, aneb to nejlepší z herbářové hitparády do vaší kuchyně a zahrady