Knihy o zahradě a vaření, které inspirovali tvorbu Herbáře
„Pokud máte zahradu a knihovnu, máte vše, co potřebujete,“ řekl Marcus Tullius Cicero před dvěma tisíci lety. Pokud máte zahradu a dobré knihy o zahradničení a vaření, máte šťastný domov.
Televizní pořad Herbář vznikl z lásky k přírodě, bylinkám a zelenině a za devět let se postupně rozvinul do praktického průvodce moderní dobou se znalostí našich kořenů. Kateřina Winterová má se zahradničením bohaté zkušenosti, ale odborné knihy ji spíše odrazují. Začala proto hledat ve svých milovaných starých časopisech a knihách po (prapra)babičkách a objevila poklady. „Generacemi ověřené rady a triky jsem našla třeba v časopise Rádce z Předmostí, nebo u zahradníka a šlechtitele Ferdinanda Macháčka. Můj oblíbenec je britský zahradník Harry Dodson, odborník na viktoriánské zahrady a původní odrůdy. Těmi se zabývá i můj další oblíbený ostrovan, botanik James Wong,“ prozrazuje Kateřina. Zjištěné znalosti, zajímavé informace a vlastní zkušenosti s pěstováním původních odrůd zeleniny, zahradničením i zpracováním bohaté úrody sepsala do knihy Herbář ze zahrady přímo na talíř. Druhů zeleniny je tolik, že už má dva díly!
Zábavné postřehy
Naprosto nezbytnou literaturou na zahradu, pokud si všimnete alespoň sedmikrásky v trávníku, nebo jste naprosto propadli pěstování vlastní obživy, je Zahradníkův rok od Karla Čapka. Jeho bystré postřehy, brilantní humor a hodiny strávené v zahradě činí z této sbírky fejetonů mistrovské dílo, u kterého se od srdce zasmějete. Kateřina Winterová je namluvila i jako audioknihu, takže Zahradníkův rok můžete prožívat kdykoliv a kdekoliv.
Dobroty pro všechny
Pokud se ukáže, že máte zelené prsty, nejpozději v červenci zjistíte, že úroda dalece převyšuje vaší spotřebu. Nechat ji shnít by byla škoda, když víte, kolik úsilí a vody vás stála. Sáhněte raději po dobré kuchařce, která vám poradí, jak všechny výpěstky zpracovat. Prvorepublikové autorky nabízejí téměř zapomenuté recepty z lokálních sezonních surovin. Maso, omáčky, přílohy a moučníky překypují nevšedními kombinacemi a postupy, zeleninu ve 20. a 30. letech teprve objevovaly. Na kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, Anuše Kejřové, Marie Haškovcové či Viléma Vrabce ještě občas narazíte v antikvariátech. Ty nejlahodnější recepty vybraly a vyzkoušely novinářky Kristina Šemberová a Eva Všetíčková a upravily je pro dnešní jazýčky do kuchařky Sladká první republika. Tradiční i nevšední dezerty, koláče, dorty, moučníky a slané pohoštění k čaji z dob našich (pra)babiček lahodně ožívá. Na dobu první republiky vzpomíná i Gabriela Končitíková v unikátní kuchařce 99 sladkých teček Marie Baťové, která je s láskou pekla svému muži Tomáši Baťovi. Dbala přitom i na zdraví.
Zatímco před 90 lety chemici teprve objevovali vitaminy a zelenina se stávala zdravou součástí jídelníčků a nejen chudou stravou, dnes řešíme opačný problém. V džungli supermarketu a (chemické) výroby potravin vám poslouží jako kompas kniha Jíst a žít, ve které Kateřina Winterová ukazuje nejen „čisté“ potraviny, ale hlavně mnoho lahodných receptů na pokrmy pro každý den.
I doma se můžete cítit jako v prvotřídní restauraci. Hezky prostřete, uvařte dobré jídlo, krásně ho naservírujte a doplňte vhodným vínem. Jak ho vybrat, vychladit i podávat vám poradí unikátní kuchařka Víno ve sklence a na talíři, která zároveň ukazuje pestré možnosti, jak s vínem vařit. Víno totiž umí zvýraznit chuť, zakulatit ji a také pozdvihnout všední jídlo na nevšední pokrm. Ostatně to už věděli kuchaři v minulém století, a proto mnoho tradičních receptů obsahuje víno.
Víte, že přes polovinu vyhozených potravin mají na svědomí domácnosti? Každý z nás průměrně vyhodí 50 kg jídla ročně! Aby se to nestávalo u vás doma, pořiďte si vtipnou kuchařku Zachraň jídlo v kuchyni, s kterou zužitkujete každou surovinu a obohatíte svůj jídelníček o nečekané dobroty i posilovače imunity. Třeba kvašená zelenina funguje jako instantní zásobárna vitaminu C a naložit si doma zeleninu dokáže každý. A pokud si nejste jistí jak na to, podrobný popis v knize Síla přírodní fermentace vás provede celým procesem krok za krokem.
A pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří bydlí se čtyřnohými chlupáči, dopřejte jim stejně dobré a zdraví prospěšné jídlo jako sobě. Kuchařka Neštěkej a jez nabízí spoustu receptů na psí pamlsky od rána až do večera, které chutnají i páníčkům. Vařit tak můžete jen jednou, a přesto dopřejete svým miláčkům ty nejlepší pamlsky. Navíc 30 % z prodejní ceny jde na psí útulky, pejskům tak zlepšíte život několikanásobně.
A kde se dobře vaří, tam se dobře daří!