Silný kuřecí vývar s vínem, medem, mátou a citrónem

4 kureci vyvar_MG_9984.jpg

Při nachlazení většinou nemáme na jídlo náladu. Jednou z nejlepších cest jsou polévky a tento silný kuřecí vývar s medem a vínem nám navíc pomůže od nemoci trochu ulevit.

Suroviny

kuřecí skelet, 2 kuřecí stehna
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
1 velká cibule
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře, 1 bobkový list
1 palice česneku
1 lžíce medu
10 ml bílého vína
šťáva z poloviny citrónu
čerstvé lístky máty
plátky citrónu na ozdobu, sůl

 

Popis

Do většího hrnce vložíme kuře, kořenovou zeleninu, koření, celou palici česneku a zalijeme studenou vodou. Hladina vody v hrnci by měla přesahovat ingredience o cca 5 cm. Přiklopíme a přivedeme k varu. Jakmile začne vývar vařit, stáhneme plamen na minimum, naběračkou odebereme z povrchu nečistoty a vaříme pomalu již bez pokličky, aby se nám vývar nezakalil. Hrnec může na plotně zůstat třeba 3 hodiny, ale nedočkavci mohou mít polévku hotovou už za 45 minut. 

Vyjmeme kuře a kořenovou zeleninu, maso obereme, zeleninu nakrájíme a necháme stranou. Do vývaru přidáme víno, med a citrónovou šťávu. Do připravených talířů umístíme obrané maso a pokrájenou zeleninu, zalijeme vývarem a ozdobíme mátou a plátkem citrónu. 

Tip:

Do polévky můžeme samozřejmě přidat nudle. Jakmile zcedíme vývar, naložíme je do něj a chvilku počkáme, až změknou. Pak sevírujeme.

DOMA.ZLOM.DEF.09 (přetaženo) 12 jpg.jpg

Více receptů najdete v knize Herbář ze zahrady přímo na talíř

Previous
Previous

Hovězí tažín s meruňkami, mandlemi a paprikou

Next
Next

Sardinková pomazánka