Sardinková pomazánka

_MG_5878.jpg

Z dětství si pamatuji večery v panelákové kuchyni, kdy se podávala moje milovaná rybičková pomazánka na chlebu šumava nebo moskva a černý čaj s cukrem a citronem. To se ještě malé oválné konzervy se sardinkami musely otevírat „votvírákem růčo“. Jaká to byla revoluce, když se na trh dostaly plechové krabičky s očkem navrchu a na otvírák konzerv se pomalu zapomnělo. Nicméně v dnešní době můžeme být zmateni, jaká ryba se vlastně uvnitř ukrývá. Výrobci rybích konzerv na etiketách uvádějí Baltické sardinky nebo Atlantské sardinky. Rozhodně si vyberte ty lovené v Atlantském oceánu nebo Středozemním moři. V Baltu totiž, díky jeho studené teplotě, sardinky vůbec nežijí! V takto označených konzervách najdete nejspíše šproty, ančovičky nebo sledě. Podle časopisu dTest je tedy důležité důkladně pročíst etiketu a hledat označení „ konzervované sardinky“ nebo jejich latinský název Sardina pilchardus. A pokud narazíte na čerstvé sardinky, neváhejte a pár si jich kupte. Pečené nebo grilované chutnají báječně a koneckonců pomazánka z nich jde připravit také. 

Suroviny

250 g sardinek ve vlastní šťávě (konzervovaných)
100 g másla
2 nakládané okurky
1 šalotka podle chuti
2 lžičky jemné hořčice 
sůl a čerstvě mletý pepř
8 krajíců kváskového chleba
pár kapek citronové šťávy
½ hrsti petržele kudrnky 

 

Popis

Sardinky slijte a vidličkou promíchejte se změklým máslem. Okurku nakrájejte nadrobno, šalotku oloupejte a nasekejte najemno, promíchejte, dochuťte hořčicí, solí a pepřem a promíchejte. 

Rybičkovou pomazánku natřete na chleba, zakápněte citronem a podle chuti posypte nasekanou petrželkou.

DOMA.0balka.DEF_Page_2.jpg

Více receptů najdete v nové knize Herbář ze zahrady přímo na talíř

Previous
Previous

Silný kuřecí vývar s vínem, medem, mátou a citrónem

Next
Next

Naan s římským kmínem