Podzimní salát s mladým špenátem, hruškami, slaninou a sýrem feta

_MG_6127.jpg

Podzimní přenádherná krajina v těchto dnech doslova hoří všemi podzimními barvami. Podobně jako tenhle boží salát s teplými sladkokyselými hruštičkami, mladým špenátkem, fetičkou, přelitý sirupem z marinády a posypaným opečenou slaninkou. Jako bonus přidám čerstvě vyloupané vlašáčky!

Suroviny

SALÁT
200 ml jablečného cideru nebo moštu
2 menší zralé, ale tvrdší hrušky
4 plátky kvalitní slaniny
2 hrsti listů mladého špenátu
50 g sýru feta, rozdrobeného

MARINÁDA
1 šalotka, nadrobno nasekaná
šťáva z ½ citronu
50 g rozpuštěného másla
1 lžička třtinového cukru
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Popis

Do rendlíku nalijeme jablečný cider nebo mošt a zhruba 30 minut ho necháme vařit na mírné teplotě, až vznikne hustý sirup, poté stáhneme z plotny. Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na půlky, zbavíme jádřince a vložíme do větší mísy. Přilijeme marinádu – vyšlehanou z šalotky, citronové šťávy, másla, cukru, soli a pepře – a opatrně promícháme. Hrušky řeznou stranou poklademe do rozehřáté pánve, zalijeme marinádou a pomalu pečeme, dokud nezměknou. Na závěr dozlatova opečeme plátky slaniny. 

Servírujeme na talíři vyloženém mladým špenátem, na který položíme upečené hrušky, slaninu, posypeme sýrem, a ještě zakápneme sirupem ze cideru nebo moštu (zbylý sirup si můžeme nechat na později na jiný salát nebo ho ochutnávat jen tak). Podáváme s křupavým toustem jako menší hlavní jídlo nebo předkrm.

HERBAR7 PROMO-06922.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Černé těstoviny s pečenou dýní a slaninou

Next
Next

Domácí Pho Bo, co se povede