Podzimní pečená zelenina s bylinkovým máslem

_MG_4451.jpg

Jakmile tuto podzimní pečenou zeleninu jednou ochutnáte, stane se stálicí ve vaší kuchyni. Nejvíce si na ní asi pochutnáte na podzim, ale rádi si jí upečete i po zbytek roku. Jedinečná chuť pečené kořenové zeleniny a dýní vám totiž vždy udělá dobře.

Suroviny

4 mrkve
2 pastináky
1 máslová dýně nebo druh Hokkaido
2 bulvy fenyklu
4 menší brambory varného typu A
5 šalotek
1 palice česneku
4 snítky rozmarýnu
100 g změklého másla
1 hrst nasekané hladkolisté petržele
1 hrst nasekané pažitky
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Popis

Troubu předehřejeme na 200 °C. Všechnu zeleninu omyjeme, dle potřeby očistíme a nakrájíme na větší, přibližně stejné kusy. Česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky, ale neloupeme. Na plech vyložený pečicím papírem vsypeme připravenou zeleninu, česnek a snítky rozmarýnu.

Máslo promícháme s nasekanými bylinkami a drobnými kousky poklademe zeleninu, osolíme, opepříme a promícháme.

Pečeme přibližně 35–45 minut podle velikosti kousků. Během pečení můžeme občas lehce promíchat. Pečená zelenina výborně chutná samotná nebo jako příloha k masu.

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Králík pečený s kořenovou zeleninou

Next
Next

Jablkový koláč bez lepku