Králík pečený s kořenovou zeleninou

_MG_7206.jpg

Pokud nevěříte, že je takto upravený králík dobrý, nezbývá než se o tom přesvědčit! My totiž věříme, že si ho takto zamilují i všichni odpůrci králičího masa.

Suroviny

6 tenkých mrkví
4 černé kořeny
4 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, nahrubo nasekaná
5 lžic hladké mouky
po 1⁄4–1⁄2 lžičky soli, pepře a římského kmínu 2 lžičky hrubozrnné hořčice v prášku
1 králík, rozporcovaný na 6 dílů
4 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
šalvěj nebo hladkolistá petržel

 

Popis

Troubu předehřejeme na 200 °C.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy, povaříme krátce ve vroucí osolené vodě a zhruba po 5 minutách scedíme a vysušíme papírovými utěrkami. Rozpálíme velkou pánev s 1 lžící olivového oleje a opečeme v ní pomalu, ale důkladně kořenovou zeleninu a cibuli.

Jak začne zelenina zlátnout, přendáme ji do většího pekáče nebo keramické pečicí nádoby vyložené pečicím papírem. Mouku promícháme se solí, pepřem, římským kmínem a hořčičným práškem a porce králíka v této směsi důkladně obalíme a opečeme na 2 lžících olivového oleje dozlatova.

Opečené kusy králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, zastříkneme zbylým olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě.

Zhruba po 45 minutách trochu promícháme v pekáči zeleninu. V misce smícháme hořčici s medem a skořicí a touto marinádou potřeme porce masa pěkně ze všech stran, posypeme nasekanými bylinkami a pečeme ještě dalších 20–30 minut, dokud není maso měkké a křehké.

Pečeného králíka můžeme servírovat například s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Martinské rohlíky s makovou nádivkou

Next
Next

Podzimní pečená zelenina s bylinkovým máslem