Poctivá staročeská sekaná neboli fašírka

Sekaná je moje velmi oblíbené jídlo ze skanzenu. Někdy se jí také říká fašírka. Dříve se tímto slovem označovalo namleté okořeněné maso ze zabijačky, které bylo určeno na další zpracování. Dnes si pod fašírkou představíme směs mletého masa, vejce, nasekané cibule, česneku, strouhanky a koření. Nejčastěji se jedná právě o sekanou nebo karbanátky, mnohdy se ale do fašírky přidává i zelenina. V tomto receptu se dozvíte, jak klasickou masovou sekanou s bylinkami připravovali naši předci. Pokud si chcete pokrm ozvláštnit, koukněte se na druhou polovinu videa a udělejte si sekanou s hrachem.

Suroviny

250 g předního hovězího masa
250 g vykostěného vepřového boku
2 housky, asi 2 dny staré
150 ml mléka
3 vejce
1 cibule
2 lžíce sádla
4 stroužky česneku
1 lžička majoránky
1 velká hrst čerstvých bylin dle chuti (hladkolistá petržel, majoránka, tymián, saturejka, estragon, libeček)
100 g plátků anglické slaniny
sůl a čerstvě mletý pepř
strouhanka dle potřeby

 

Popis

Maso umeleme nebo si ho necháme namlít u řezníka. Housky nakrájíme nadrobno a namočíme do mléka. Dvě vejce uvaříme natvrdo, trvá to zhruba 5 minut od bodu varu. 

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a opečeme na sádle dozlatova. Necháme mírně zchladnout. 

Česnek oloupeme a utřeme ho se solí nebo ho rovnou prolisujeme k masu. Maso osolíme, opepříme, přidáme majoránku, zbylé vejce, restovanou cibuli a nadrobno nasekané byliny. Z namočených housek rukou vymačkáme přebytečné mléko a také je přidáme k masu. Masovou směs promícháme dohladka. Podle potřeby můžeme směs zředit mlékem z housek, pokud ji potřebujeme naopak zahustit, použijeme strouhanku. 

Uvařená vejce slijeme, necháme zchladnout ve studené vodě a poté je oloupeme.

Použijeme větší zapékací formu (jako na paštiku), vyložíme ji plátky slaniny, do jedné třetiny naplníme masovou směsí, do středu položíme obě vejce a zakryjeme zbylou masovou fáší a plátky slaniny. Formu postavíme do pekáče, do kterého vlijeme horkou vodu tak, aby dosahovala zhruba do třetiny formy.

Sekanou vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Pečeme ji zhruba 1 hodinu, až se maso zlehka odtáhne od stěn. Upečenou sekanou necháme 10 minut zchladnout, poté ji vyjmeme z formy.

Pokud nemáme vhodnou formu, postupujeme stejně, jen nakonec fašírku vložíme do pekáčku a pečeme ji za občasného podlévání vodou, vývarem či vypečenou šťávou.

Tip:

Jestliže sekanou nesníte celou a kus vám jí zbyde, můžete další den připravit třeba tzv. řeznickou svíčkovou. Sekaná je výborná také s rajskou omáčkou a těstovinami nebo se zelím a vařenými brambory.

DOMA

Více receptů najdete v nové knize Herbář ze zahrady přímo na talíř

Rezervujte si novou knihu a získejte ji jako první, s 10% slevou a podpisem Kateřiny Winterové

Previous
Previous

Pečené uzené maso s bílou křenovou omáčkou

Next
Next

Pohankové rizoto