Lokše s mákem
Lokše jsou bramborové placky nejvíce oblíbené na jižní Moravě a na Slovensku. Vypadají trochu jako bramborové palačinky. Podle svatomartinská tradice musí být k husí pečeni a červenému zelí lokše. My si je ale uděláme nasladko.
Suroviny
1 kg brambor
300 g hladké mouky
povidla
moučkový cukr
mletý mák
sádlo
sůl
Popis
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválíme na dlouhý váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky. Každý kousek rozválíme na lokši – placku a na rozehřáté plotně nebo plotýnce je opečeme.
Opečené lokše potřeme rozpuštěným voňavým sádlem, povidly, posypeme mákem a moučkovým cukrem a stočíme. Nebo posypeme jen mákem s cukrem či jen cukrem.
Tip:
Pokud nemáte chalupu ani kamna, pečte lokše nasucho na pánvi. Každopádně vyražte do lesa, do Šárky nebo na Říp. Lokše budou víc chutnat. Víc slovansky