Kukuřičný chowder se pstruhem

Kukuřičný chowder se pstruhem je lahodná a výživná polévka, která se hodí jak na každodenní stůl, tak i pro speciální příležitosti. V tomto receptu se snoubí sladká chuť kukuřice s delikátní texturou pstruha, čímž vzniká jedinečná a bohatá chuťová symfonie. Začínáte očištěním a nasekáním čerstvé zeleniny, která se společně s bylinkami a kořením dusí, dokud nespojí své chutě v harmonický celek. Poté přidáte kukuřici, buď čerstvou nebo konzervovanou, a pokračujete přidáním vývaru, který vše spojí do krémové konzistence. Pstruh, pečlivě očištěný a nakrájený na porce, se přidává nakonec, aby se vařil jen krátce a zachoval svou šťavnatost. Tento chowder je skvělým způsobem, jak připravit rybu na způsob, který je jak pohodlný, tak gurmánský, a zároveň poskytne útěchu v každé lžíci.

Suroviny

2 celé kukuřice
1 střední bílá cibule najemno
4 stroužky česneku najemno
1 červená chilli paprička
2 lžičky drceného římského kmínu
5 lžic másla
trocha tymiánu
3 nožičky řapíkatého celeru
3 velké brambory nakrájené na kostičky
100 g bílých fazolí předvařených
50 g slaniny
700 ml zeleninového vývaru
300 ml plnotučného mléka
100 ml smetany 15%
hrst čerstvého koriandru

pstruh:
filet z pstruha
máslo
citron
sůl, pepř

 

Postup

Nejdřív si předvařte celou kukuřici i s listy a až poté je oloupejte. Kukuřici ořezejte a zrna ještě pokrájejte. Vodu i jádra klasů nechte stranou do základu. Nakrájejte si slaninu na kostičky a opečte v hrnci.

Jakmile pustí tuk, přidejte máslo, nadrobno nakrájenou cibuli, celer a mrkev a najemno nakrájené chili. Restujte 7 minut.

Přidejte římský kmín, poté na malé kostky nakrájený česnek, brambory, kukuřici, fazole. Osolte a zarestujte dalších 5 minut. Zalijte mlékem, výluhem z kukuřičných klasů a přidejte i jádra kukuřičných klasů, tymián a nechte vařit, za občasného míchání na mírném ohni, alespoň 20 minut. Pak lehce umixujte, aby se polévka zahustila.

Zjemněte smetanou, dosolte a opepřete. Dozdobte koriandrem a kukuřicí. Pstruha si opečte na pánvi na másle, osolte a zakápněte citronem. Podávejte dohromady s polévkou.

Previous
Previous

Pravý maďarský perkelt (guláš) s tarhoňou

Next
Next

Houstičky plněné masem