Hovězí massaman kari

Sn%C3%ADmek+obrazovky+2020-10-23+v%C2%A019.19.12.jpg

Hledáte v chladnějších dnech jídlo, které zasytí a zahřeje? Pokud se nebráníte zajímavým chutím a novým receptům v kuchyni, pak jste tady správně. Uvařte si massaman kari, které uvařila food blogerka Kitchenette v 7. řadě Herbáře! Základem je koření, kokosové mléko, dobré maso a trochu času. Nebojte, ústa vám neshoří – massaman kari je snad nejjemnější kari v thajské kuchyni. Je sladkokyselé, krásně voní po skořici, křupou v něm arašídy. Zasypané čerstvým koriandrem je prostě neodolatelné.

Suroviny

1 kg hovězího masa (nejlépe kližky)
1 cibule
1 massaman kari pasta (2–3 lžíce domácí)
3 stroužky česneku
1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
500 g brambor
400 ml kokosového mléka
300 ml kokosové smetany
3 celé badyány
2 celé skořice
3 kafírové (limetové) listy
3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce tamarindové pasty nebo 2 lžíce limetkové šťávy
1–2 lžíce rybí omáčky
3 lžíce oleje
voda nebo vývar na případné podlévání

K PODÁVÁNÍ:

jasmínová rýže
4 lžíce orestovaných a nadrcených arašídů
1 hrst nasekaného čerstvého koriandru

 

Popis

Na široké pánvi nebo ve velkém hrnci (ideálně litinovém) si rozehřejeme 1 lžíci oleje, orestujeme na něm zprudka polovinu masa nakrájeného na asi 3 cm velké kousky. Mělo by se ze všech stran zatáhnout a zezlátnout. Pak maso dáme stranou na talíř, do hrnce přidáme 1 lžíci oleje a opečeme druhou polovinou masa. Maso opět vyjmeme.

Do hrnce přilijeme další 1 lžíci oleje a orestujeme na něm doměkka nasekanou cibuli. Poté přidáme propasírovaný česnek, strouhaný zázvor a massaman kari pastu. Tuto směs na středním žáru a za stálého míchání restujeme 2–3 minuty, pěkně se rozvoní.

Maso přidáme zpět do hrnce k opečené kari směsi, zalijeme kokosovým mlékem a smetanou, přidáme skořici, badyán, kafírové listy a brambory pokrájené na 2cm kousky. Lze použít také celé malinké brambory i se slupkou.

Směs pořádně promícháme, stáhneme výkon, přiklopíme poklicí a přikryté poklicí pomale vaříme asi 3 hodiny, dokud maso nebude měkké. Pokud by bylo třeba, kari podlijeme vodou či vývarem.

Na závěr dochutíme tamarindovou pastou nebo limetkovou šťávou, rybí omáčkou a cukrem.

Massaman kari servírujeme s jasmínovou rýží, posypané orestovanými arašídy a čerstvým koriandrem.

Previous
Previous

Pohankové rizoto

Next
Next

Bylinkové šneky se sýrem a slaninou