Glazovaný losos s mangoldem
Chcete poslat své srdce do lázní během jedné večeře? Připravte si glazovaného lososa doplněného o neobvyklé šalotkové glazé z červeného vína a mangoldový salát. Lusknutím prstu vykouzlíte skvělou zdravou večeři!
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny zajišťují bezproblémovou činnost našeho kardiovaskulárního systému. Vzhledem k tomu, že je najdeme hlavně v rybách, konopném a lněném semínku nebo vlašských ořeších, které většina populace nekonzumuje úplně často, mívá jich naše tělo nedostatek. Proto na své srdce myslete a každý týden mu dopřejte chutný ozdravný pobyt v podobě lahodné ryby. Tento recept patří do série na podporu Nadačního fondu Seňorina.
Suroviny
1 kg lososa bez kůže nakrájeného na filety
1 lžíce olivového oleje
1 nakrájená šalotka
2 lžíce octa z červeného vína
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce třtinového cukru
400 g mangoldu nebo směsi listových salátů
citron nakrájený na klínky
2 lžíce loupaných konopných semínek
sůl, pepř
Popis
Nejprve jemně opečeme konopná semínka na suché rozpálené pánvi a vysypeme je do misky.
Poté na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, do které vhodíme nakrájenou šalotku. Opékáme ji asi 3 minuty. Do šalotky vmícháme ocet z červeného vína a směs promícháme. Přidáme cukr s hořčicí. Dokud se vše dokonale nespojí, mícháme. Ochutíme solí a pepřem. Glazé přelijeme do nádoby, kterou můžeme vzduchotěsně uzavřít, a vložíme do lednice na 30–60 minut odležet.
Filety osolíme, opepříme a potřeme je z obou stran polovinou připraveného glazé. Na předehřáté pánvičce smažíme lososa na středním plameni asi 5–10 minut.
Mangold nebo směs listových salátů jemně spaříme a spolu s lososem servírujeme. Rybu posypeme konopnými semínky a pokapeme glazé. Rybu můžeme dochutit citronem.