Dýňový chlebíček

Dýňový chlebíček lze samozřejmě upéct z více odrůd dýní, ale vyberte ty sladší. Klasikou je Hokkaido nebo New England Pie a také japonská dýně kabocha. Tyto typy dýní obsahují spoustu cukrů, takže při pečení úžasně zesládnou, ale zároveň si udrží oříškovou notu. Na tomto receptu mám ráda, že využívá olivový olej. Ten se krásně snoubí s chutí sladkého dýňového těsta a kořením a rozhodně se jeho užití nebojte, ale můžete ho zkombinovat i na půl s máslem. A kakaové boby? Ty můžete vyměnit za čokoládové kapky, ale lehce hořká a jakoby studená chuť kakaových bobů doplní celkový dojem z tohoto vynikajícího dezertu.

Suroviny

Těsto:
1 menší dýně
200 ml olivového oleje
230 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
1⁄2 lžičky jedlé sody
1-2 lžíce mleté skořice
1 lžička mletého muškátového oříšku 200 g krupicového cukru
4 vejce
50 g kakaových bobů
hrst dýňových semínek
špetka soli
máslo na vymazání formy

Poleva:
Kelímek řeckého jogurtu
Třtinový moučkový cukr, množství podle chuti
3 lžíce dýňových semínek
2 lžíce kakaových bobů

 

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Dýni rozpulte, vydlabejte z ní semínka a položte ji na připravený plech řeznou plochou dolů a pečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30—40 minut.

Upečenou lehce zkaramelizovanou dýni vytáhněte a nechte zchladnout. Dužinu vydlabejte lžící a rozmixujte na hladké pyré nebo rozmačkejte vidličkou. Budete potřebovat 250 g dužiny (zbylou dužinu můžete použít do polévky nebo zmrazit).

Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, koření a sůl. V druhé míse prošlehejte metličkou cukr s olivovým olejem, dýňovým pyré a vejci dohladka. Vlijte do suché směsi a zlehka promíchávejte, až vznikne hladké těsto.

Dýňová semínka opražte nasucho na pánvi, zhruba 3—5 minut Kakaové boby nasekejte nahrubo a vmíchejte spolu s dýňovými semínky do těsta. Vlijte ho do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 45 minut, až povrch zpevní a špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený chlebíček vytáhněte, nechte 20 minut chladnout ve formě a pomalu ho vyklopte. Nechte ho zcela vychladnout na mřížce. Přesypte do misky a nechte zchladnout.

Do misky prosejte moučkový cukr a vidličkou do něj zašlehejte hustý jogurt, až vznikne hladká poleva. Přelijte ji přes vychladlý chlebíček a posypte opraženými dýňovými semínky a najemno nasekanými kakaovými boby.

Previous
Previous

Hovězí stew s hruškami

Next
Next

Lehký bramborový salát s křepelčími vejci a kyselou okurkou