Domácí bramborové chipsy

nejlepsi chipsy _DSC4672.JPG

Existují různé alternativy této smažené pochutiny. Výborné jsou chipsy z amarantu nebo třeba z čočkové mouky, ale ty bramborové jsou prostě klasika... Dobrou variantou ke smažení je brambůrky upéct. Nabízím vám náš rodinný recept na domácí chipsy z brambor. Prababička našich ratolestí vždycky na podzim a v zimě pekla svým dětem na kamnech tenounké plátky brambor, jen tak na sucho, pak je mastila máslem a lehce solila.

Suroviny

1 kg starších brambor
100 g másla
sůl 

 

Popis

Brambory pečlivě omyjeme nebo oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, ideálně 1–2 mm silné. Můžeme je také nastrouhat na struhadle typu mandolína.

Vyskládáme je na horká kamna nebo na rozpálený litinový tál položený na sporáku. Chipsy pečeme z obou stran dokřupava, stačí 5–10 minut z každé. Kamna musejí být horká tak akorát, na příliš rozpálených nestihneme lupínky otáčet a začnou černat. Dozlatova opečené lupínky potřeme máslem a posypeme solí.

Pokud kamna ani tál nemáme, bramborové plátky můžeme upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, shora pomazané olejem, na 200 °C dokřupava.

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Bylinkové kuře s kuskusem

Next
Next

Souboj zdravých kaší