Cibulačka se sýrovým toastem

Tajemství úspěchu cibulačky tkví v pozvolném dušení cibule, která jí předá svou nasládlou chuť i pikantní dozvuk. S dobrým sýrovým toastem je hustá voňavá cibulová polévka neodolatelná. Ať už ji připravíte z bílé nebo červené cibule nebo z jejich mixu, cibulačka je zkrátka triumf.

Suroviny

Těsto
1 menší palice česneku
10–12 větších cibulí (bílé, červené, šalotky)
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
2 l zeleninového vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
plátky chleba podle chuti
100 g polotvrdého sýra ke strouhání (gruyère, ementál nebo čedar)

Informace
Příprava: 30 minut
Doba vaření: 1¼ hodin
Porce: 4-6

 

Postup

Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem, vsypte cibuli, zlehka osolte a opepřete a opékejte na středním stupni 5 minut. Přisypte česnek a restujte další 2 minuty, až cibule začne zlátnout. Přiklopte, snižte teplotu a duste zhruba 1 hodinu, až cibule zcela změkne a zkaramelizuje. Občas promíchejte.

Na závěr odklopte a za stálého míchání restujte ještě 10 minut – pozor, ať se cibule nepřipálí. Přisypte koření, zalijte vývarem a vařte 15 minut.

Mezitím opečte plátky chleba – buď v toustovači, nebo v troubě předehřáté na 180 °C, 3–5 minut postačí. Sýr nastrouhejte, rozdělte na chléb a krátce zapečte. Nebo polévku nalijte do mističek, položte na ni chléb, posypte ho sýrem a celé krátce zapečte v troubě pod grilem.

Previous
Previous

Lasagne s dýní a ricottou

Next
Next

Bulharské plněné papriky