Bulharské plněné papriky
4–6 porcí, příprava: 45 minut + pečení 42–55 minut + nechat odležet přes noc
Suroviny
200 g rýže
1 kg jemně mletého hovězího masa
1 lžička mleté sladké papriky
½ lžičky mleté pálivé papriky
4 cibule
200 g loupaných konzervovaných rajčat
1 svazek hladkolisté petržele
3 lžíce olivového oleje
13 zelených dlouhých paprik
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Rýži uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Maso osolte, hodně opepřete a ochuťte mletou paprikou. Cibuli, rajčata a petrželku nakrájejte nadrobno. Promíchejte s masem, uvařenou rýží a většinou oleje. Nechte přes noc odležet v lednici.
Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vymažte zbylým olejem. Z paprik odřízněte stopku asi s 1cm okrajem – jako víčko. Vydlabejte opatrně semínka a naplňte papriky masovou směsí. Můžete je přiklopit, ale nemusíte. Skládejte je s mezerami na připravený plech. Ze zbylé směsi vytvarujte koule a dejte je mezi papriky. Zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě 35–45 minut. Poté odkryjte a dopečte 7–10 minut na 200 °C.
Tip: V Bulharsku papriky na závěr přelijí 500 ml podmáslí smíchaným s 3 rozšlehanými vejci a nechají 10 minut zapéct.