Zapečené bramborové plátky
Taky milujete zapečené brambory? Čím tenčí plátky nakrájíte, tím budou křupavější a zároveň plné chuti a smetany. Výborně doprovodí pečínku, ale vystačí si i samotné.
Suroviny
1 kg brambor
250 ml smetany na vaření
1 vejce
2 stroužky česneku
2 hrsti hladkolisté petržele
sůl a čerstvě mletý pepř
máslo na vymazání formy
Informace
Příprava: 1 hodina
Porce: 4
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, zhruba 2mm, dobře to jde na struhadle typu mandolína.
Troubu předehřejte na 190 °C, pekáč nebo formu na koláč vymažte máslem, můžete ji také vyložit pečicím papírem. Smetanu s vejcem prošlehejte vidličkou.
Česnek oloupejte a prolisujte do smetany, osolte, opepřete a promíchejte.
Brambory skládejte do pekáče nebo formy vedle sebe tak, aby se plátky částečně překrývaly. Přelijte je smetanou a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut doměkka. Petrželku nasekejte nadrobno a posypte jí hotové brambory.