Zapečené bramborové plátky

Taky milujete zapečené brambory? Čím tenčí plátky nakrájíte, tím budou křupavější a zároveň plné chuti a smetany. Výborně doprovodí pečínku, ale vystačí si i samotné.

Suroviny

1 kg brambor
250 ml smetany na vaření
1 vejce
2 stroužky česneku
2 hrsti hladkolisté petržele
sůl a čerstvě mletý pepř
máslo na vymazání formy

Informace
Příprava: 1 hodina
Porce: 4

 

Postup

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, zhruba 2mm, dobře to jde na struhadle typu mandolína.

Troubu předehřejte na 190 °C, pekáč nebo formu na koláč vymažte máslem, můžete ji také vyložit pečicím papírem. Smetanu s vejcem prošlehejte vidličkou.

Česnek oloupejte a prolisujte do smetany, osolte, opepřete a promíchejte.

Brambory skládejte do pekáče nebo formy vedle sebe tak, aby se plátky částečně překrývaly. Přelijte je smetanou a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut doměkka. Petrželku nasekejte nadrobno a posypte jí hotové brambory.

Previous
Previous

Bylinkový bulgur s praženými mandlemi a pomerančovou šťávou

Next
Next

Dánská omeleta s hruškami