Výtečný mandlový dort

mandlovy_dort.jpg

Suroviny

TĚSTO
200 g hladké mouky
200 g másla
200 g moučkového cukru
9 žloutků z natvrdo vařených vajec
120 g mletých mandlí
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy a pomoučení

NÁPLŇ
250 ml smetany ke šlehání (33%)
140 g mletých mandlí
100 g moučkového cukru
50 g nasekaných mandlí

 

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Prosátou mouku, máslo, cukr, žloutky, mandle a citronovou kůru vypracujeme v tvárné těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát silný zhruba 1 cm, pomocí válečku ho přemístíme do připravené formy a prsty vymačkáme zvýšený okraj. 

Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 až 25 minut, až těsto zezlátne. Vyjmeme a necháme zchladnout. 

Na náplň ušleháme smetanu dotuha. Mleté mandle promícháme s cukrem a přidáme šlehačku. Náplň rozetřeme na předpečený korpus a ozdobíme nasekanými mandlemi.

TIP:

Těsto můžeme udělat i levnější: 280 g hladké mouky, 140 g másla, 5 prolisovaných žloutků z natvrdo uvařených vajec jemně třeme s 20 g mletých mandlí, 1 syrovým žloutkem, 1 hrstí moučkového cukru a strouhanou kůrou z ½ chemicky neošetřeného citronu. Vláčné těsto rozválíme a upečeme podle receptu.

_Q3A3925_resize.jpg

Více rad a tipů na pečení najdete v knize Sladká první republika

Previous
Previous

Řezy ze škvarků

Next
Next

Mramorová bábovka