Tvarohový koláč se špenátem, batáty a fetou
Slaný koláč, který zahřeje a zasytí. Servírujte ho k večeři, při dlouhých snídaních, na pikniku v přírodě nebo na večírku. Teplý i studený.
Suroviny
Těsto
100 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
špetka soli
50 g studeného másla
100 g měkkého tvarohu (z kostky) máslo na vymazání formy
mouka na pomoučení
Náplň
500 g špenátu
2 střední batáty (200 g)
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu
2 lžíce olivového oleje
2 snítky tymiánu nebo čerstvého oregana
5 vajec
špetka strouhaného muškátového oříšku
150 g měkkého tvarohu (z kostky)
250 g sýru feta
sůl a čerstvě mletý pepř
Informace
Příprava: 40 minut
Pečení: 1 hodina
Postup
Obě mouky prosejte do mísy, osolte, postrouhejte studeným máslem (nebo ho nakrájejte na drobné kostičky), promíchejte prsty do konzistence drobenky a přidejte tvaroh. Rychle vypracujte hladké těsto. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou.
Těsto rozválejte na pomoučené ploše a vložte ho do formy. Vyrovnejte dno i okraje, zlehka ho propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a uložte do lednice.
Mezitím připravte náplň. Špenát omyjte, vytřepte z něj přebytečnou vodu a nechte ho okapat v cedníku. Batáty oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi opražte nasucho římský kmín a přesypte ho do misky, jakmile se rozvoní, stačí 30 vteřin. Do pánve vlijte olej, rozehřejte ho, vsypte cibuli a batáty a restujte je 3 minuty, přidejte česneka tymián (nebo oregano) a opékejte je ještě 2 minuty za občasného míchání. Vmíchejte římský kmín a okapaný špenát, nechte ho zavadnout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vytáhněte z lednice, pečicí papír zatižte fazolemi a pečte v rozehřáté troubě 15 minut. Pak papír opatrně sejměte a nechte ještě 5 minut dopéct. Ve velké míse prošlehejte metličkou vejce s muškátovým oříškem, špetkou soli a pepře. Zašlehejte tvaroh. Rozdrobte do směsi sýr feta a promíchejte.
Přidejte opečenou zeleninu, rovnoměrně vmíchejte a směs přesuňte do upečeného korpusu. Uhlaďte povrch a vraťte do rozehřáté trouby. Pečte 30–35 minut, až náplň zpevní a zezlátne.
Tip: Pokud máte rádi oříškovou chuť špaldové mouky, připravte těsto jen z ní, nebo ji promíchejte půl na půl s celozrnnou pšeničnou moukou.