Rýžový sendvič Onigirazu
Zajímavé je, že světlo světa spatřilo tohle výborné a velmi variabilní malé jídlo před 30 lety díky japonskému autorovi manga komiksů Tochimu ueyamovi. Hlavní postava jeho příběhů Tatínek rád vaří pro svou rodinu, protože jeho manželka to moc neumí.
Z rýže, mořských řas, spousty zeleniny, bylin, ryb, masa, vajec a dalších ingrediencí podle vašich přání a chutí vytvoříte zdravou svačinu do práce, dětem do školy, lehký oběd pro jednoho nebo rychlou večeři pro celou rodinu. Je to snadné, zdravé a strašně dobré. To fakt můžu! V receptu najdete základní princip přípravy a variace mých oblíbených náplní. Skvělé je, že do onigirazu můžete dát i zbytek vepřové pečínky nebo guacamole. Rýžový sendvič unese všechny chutě!
Suroviny
250 g rýže na sushi
4 čtverce řasy nori
náplň podle chuti
sůl
wasabi křen k podávání podle chuti
nakládaný zázvor k podávání podle chuti
sójová omáčka k podávání podle chuti
Postup
Rýži důkladně několikrát propláchneme a promneme ji v prstech v hrnci s vodou, až z ní slijeme téměř čirou vodu. Množství rýže odměříme hrnkem, vsypeme ji do hrnce s dvojitým dnem nebo do rýžovaru, zalijeme stejným množstvím vody a necháme 1 hodinu odpočinout, zrnka přestanou být průhledná a zbělají.
Zahřejeme rýži rychle k varu, ztlumíme teplotu a pod pokličkou ji necháme zhruba 15 minut dovařit doměkka, nebo ji uvaříme v rýžovaru podle návodu. Uvařenou rýži necháme zchladnout, podle potřeby ji lehce načechráme vidličkou.
Plátek řasy položíme hrubší stranou nahoru do tvaru kosočtverce. Navlhčenou rukou nebo lžící dáme doprostřed řasy první hromádku rýže tak, abysme dokázali řasu posléze zabalit jako dopisní obálku do čtvercového balíčku. Podle chuti a náplně osolíme, rýži rozprostřeme po povrchu řasy a skládáme na ni libovolné suroviny.
Promyslíme, jak budou vypadat samostatné i v kompozici na řezu. Zakryjeme další lžící rýže a pevně zabalíme. Nejprve přitáhneme k sobě cípy řasy po levé a pravé ruce, potom vrchní a spodní cíp. Hranatý balíček zabalíme do svačinového papíru a necháme odpočinout skladem dolů. Díky vlhkosti rýže se řasa k sobě přilepí. Krájíme napůl navlhčeným ostrým nožem. Vydrží 1 den v lednici.