Rajčatová shakshuka z jedné pánve
Shakshuka (nebo také šakšuka) je jídlo s vtipným názvem, který v arabštině znamená „směs“. Pochází ze severní Afriky. V Maroku, Egyptě, Alžíru a Tunisu tvoří nedílnou součást snídaňového menu. Trochu připomíná mexická pálivá vejce huevos rancheros (na fotce vlevo). Shakshuka patří mezi národní jídlo i v Libanonu a Izraeli, kam ho přivezli tuniští židé. Jí se tu však i jako večeře.
Základem tohoto úžasného vegetariánského pokrmu jsou vyzrálá rajčata a papriky. Zeleninu dochucuje kmín, římský kmín, pálivá a sladká paprika a vejce pečená jako volská oka. Rychlejší, barevnější a jednodušší jídlo, které milují úplně všichni, stěží najdete. Existuje mnoho možností, jak shakshuku připravit. Mně nejvíc chutná jako zeleninové pečené lečo, které přiletělo z Tel Avivu, zasypané čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Na zeleninu však můžete rozdrobit i sýr feta nebo ji promíchat s mletým masem.
Suroviny
1 velká cibule
3 stroužky česneku
2 červené papriky
3 lžíce olivového oleje
4 rajčata nebo 400 g konzervovaných krájených rajčat
0,5 lžičky mletého římského kmínu
1,5 lžičky mleté sladké papriky
0,5 lžičky mleté pálivé papriky nebo kajenského pepře
4 vejce
1 avokádo
červená chilli paprička (dle chuti)
zelená chilli paprička (dle chuti)
sůl a čerstvě mletý pepř
1–2 hrsti bylinek na ozdobu (koriandr, hladkolistá petržel, bazalka)
čerstvý chléb k podávání
Postup
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme ji na proužky. Ve větší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, restujeme 1 minutu, přidáme papriku a za občasného míchání opékáme doměkka. Vmícháme česnek a restujeme dozlatova.
Rajčata nakrájíme na kostičky a přidáme do pánve, konzervovaná rajčata přilijeme i se šťávou. Posypeme kořením, promícháme a vaříme na středním stupni asi 5 minut, až šťáva začne pobublávat a rajčata změknou.
Snižíme teplotu, naběračkou vytvoříme v zelenině čtyři důlky, rozklepneme do každého jedno vejce, přiklopíme poklicí a necháme zapéct 5–7 minut (podle toho, jak máme vejce rádi).
Osolíme a opepříme. Ozdobíme plátky avokáda a chilli papričky, posypeme nadrobno nasekanými bylinkami. Podáváme rovnou v pánvi s čerstvým chlebem.
Tip: Stejným způsobem lze připravit také zelenou shakshuku. Na oleji orestujeme cibuli, česnek a zelené papriky a podusíme mangold či špenát. Mletou sladkou papriku nahradíme zelenými pálivými chilli papričkami. Ozdobíme plátky avokáda a lístky bazalky.