Rajčatová shakshuka z jedné pánve

šakškukaahuerosranchos.jpg

Shakshuka (nebo také šakšuka) je jídlo s vtipným názvem, který v arabštině znamená „směs“. Pochází ze severní Afriky. V Maroku, Egyptě, Alžíru a Tunisu tvoří nedílnou součást snídaňového menu. Trochu připomíná mexická pálivá vejce huevos rancheros (na fotce vlevo). Shakshuka patří mezi národní jídlo i v Libanonu a Izraeli, kam ho přivezli tuniští židé. Jí se tu však i jako večeře. 

Základem tohoto úžasného vegetariánského pokrmu jsou vyzrálá rajčata a papriky. Zeleninu dochucuje kmín, římský kmín, pálivá a sladká paprika a vejce pečená jako volská oka. Rychlejší, barevnější a jednodušší jídlo, které milují úplně všichni, stěží najdete. Existuje mnoho možností, jak shakshuku připravit. Mně nejvíc chutná jako zeleninové pečené lečo, které přiletělo z Tel Avivu, zasypané čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Na zeleninu však můžete rozdrobit i sýr feta nebo ji promíchat s mletým masem.

Suroviny

1 velká cibule 
3 stroužky česneku 
2 červené papriky 
3 lžíce olivového oleje 
4 rajčata nebo 400 g konzervovaných krájených rajčat 
0,5 lžičky mletého římského kmínu
1,5 lžičky mleté sladké papriky 
0,5 lžičky mleté pálivé papriky nebo kajenského pepře
4 vejce
1 avokádo
červená chilli paprička (dle chuti)
zelená chilli paprička (dle chuti)
sůl a čerstvě mletý pepř
1–2 hrsti bylinek na ozdobu (koriandr, hladkolistá petržel, bazalka)
čerstvý chléb k podávání

 

Postup

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme ji na proužky. Ve větší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, restujeme 1 minutu, přidáme papriku a za občasného míchání opékáme doměkka. Vmícháme česnek a restujeme dozlatova. 

Rajčata nakrájíme na kostičky a přidáme do pánve, konzervovaná rajčata přilijeme i se šťávou. Posypeme kořením, promícháme a vaříme na středním stupni asi 5 minut, až šťáva začne pobublávat a rajčata změknou. 

Snižíme teplotu, naběračkou vytvoříme v zelenině čtyři důlky, rozklepneme do každého jedno vejce, přiklopíme poklicí a necháme zapéct 5–7 minut (podle toho, jak máme vejce rádi). 

Osolíme a opepříme. Ozdobíme plátky avokáda a chilli papričky, posypeme nadrobno nasekanými bylinkami. Podáváme rovnou v pánvi s čerstvým chlebem. 

Tip: Stejným způsobem lze připravit také zelenou shakshuku. Na oleji orestujeme cibuli, česnek a zelené papriky a podusíme mangold či špenát. Mletou sladkou papriku nahradíme zelenými pálivými chilli papričkami. Ozdobíme plátky avokáda a lístky bazalky. 

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Březový šampon proti lupům

Next
Next

Březové víno