Pravý maďarský perkelt (guláš) s tarhoňou
Suroviny
1 kg vepřové plece mangalica
2 velké cibule
2 pl sádla z mangalice (může být i klasické)
6 rajčat nebo 2 konzervy krájených rajčat
6 paprik, nejlépe masitých
1 pl sušené papriky maďarské vrchovatě
1 pl soli
2 bobkové listy
3 stroužky česneku
¼ čl pálivé papriky podle chuti
Postup
Maso pokrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Zeleninu pokrájejte na proužky nebo kostky.
Ve velkém hrnci rozpustíme sádlo a opražíme cibuli do sklovata. Přidáme papriky a rajčata, koření, sůl, jemně pokrájený česnek a bobkový list. Promícháme a vložíme maso. Zprudka podusíme, aby maso a zelenina pustili šťávu, pak snížíme teplotu a necháme pokrm bez bublání dusit 2 hodiny pod pokličkou.
Pokud zelenina nepustí dostatek šťávy, podlijeme horkou vodou nebo pravým vývarem, ale jen tak, aby maso bylo z poloviny ponořeno.
Když je maso měkké, necháme na vyšším stupni zredukovat přebytečnou tekutinu podle svých preferencí. Můžeme dochutit pálivou paprikou. Podáváme s domácí tarhoňou.