Pečená kachna plněná vínem

Ikona české kuchyně v úpravě pro 21. století. Naplňte ji hroznovým vínem, které pečením zesládne a z kachny vytáhne přebytečný tuk. S výrazným masem a křupavou kůrkou a pikantním zelím vytvoří žádaný chuťový kontrast. Modré hrozny příjemně dosladí i červené zelí. Obligátní knedlíky vyměňte za brambory a upečte je v kachním sádle dokřupava. 

4.12_kachna s vinem_Vinna kucharka3734.jpg

Vhodná vína

K této pečené plněné kachně vínem se nejvíce hodí mladší červené ovocité víno odrůd Zweigeltrebe, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. 

Suroviny

Kachna 

1 kachna (1,5 kg)
3 lžíce másla
500 g hroznového vína (bílého i modrého)
2 snítky tymiánu
1 menší hrst dobromysli
1 menší hrst mateřídoušky 
2 lžíce kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory

600 g brambor (varný typ B)
½ lžičky kuliček černého pepře
½ lžičky kmínu
2 snítky tymiánu

Bílé zelí

½ hlávky bílého zelí
1 cibule
2 stroužky česneku
1 bobkový list
špetka kmínu
100 ml suchého bílého vína 

Červené zelí 

½ hlávky červeného zelí
1 červená cibule
1 svitek skořice
2 hřebíčky
100 g modrého hroznového vína
100 ml suchého červeného vína
1 lžíce medu podle chuti

 

Popis

Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu očistěte, vyjměte případné vnitřnosti, osolte ji a opepřete. Břišní dutinu vymažte trochou másla a naplňte kuličkami vína, tymiánem, dobromyslí a mateřídouškou. Zašijte nebo spíchněte otvor a položte kachnu do pekáče prsíčky nahoru. Potřete ji zbylým máslem, osolte, posypte kmínem a přiklopte. Vložte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte zhruba 1,5 hodiny doměkka. Přesný čas záleží na velikosti kachny. Měkkou kachnu odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova a dokřupava. Pokud se z kachny vypéká hodně sádla, průběžně ho slévejte, ale ponechte vždy trochu v pekáči.

Vypečené sádlo použijte na brambory. Brambory neloupejte, očistěte je, omyjte, malé ponechte vcelku, velké nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do pekáče a zalijte horkým sádlem. Přidejte pepř, kmín a tymián a upečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut. 

Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli, česnek, zelí a koření a jakmile se vyvaří šťáva, vlijte víno, přiklopte a poduste zelí doměkka. Dochuťte solí a pepřem. 

Červené zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli dosklovita, přisypte zelí, skořici, hřebíček a opékejte 3 minuty. Větší kuličky vína rozkrojte napůl, menší ponechte vcelku, přidejte je k zelí, přilijte víno a duste pod pokličkou doměkka. Dochuťte medem. 

COVER VINNA KUCHARKA FINAL.jpg

Víno ve sklence
a na talíři

Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje someliér Tomáš Brůha ideální víno, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci. Lahodný průvodce nejen pro milovníky vína.

Previous
Previous

Sušená rajčata s vůní bylin

Next
Next

Modrý vole s procesím